Alle skal få tilgang til elektronisk ID

En offentlig løsning for elektronisk ID og digital fullmakt er blant det som skal utredes i en nasjonal strategi for eID.

BankID er blant dem som tilbyr elektronisk ID. Regjeringen legger fram en nasjonal strategi for eID. Foto: Ali Zare / NTB
BankID er blant dem som tilbyr elektronisk ID. Regjeringen legger fram en nasjonal strategi for eID. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Det er for tungvint i dag å hjelpe pårørende som trenger digital bistand til å betale regninger eller få innkalling til sykehus. Samtidig må vi passe på at både personvern og sikkerhet varetas i en digital fullmaktsløsning, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Elektronisk ID brukes blant annet til banktjenester, for å få helseinformasjon, og i kommunikasjon med Nav eller Skatteetaten.

– Vi vet for eksempel at eldre, hjelpetrengende, barn og ikke-digitale brukere har problemer med å få BankID, som er dominerende i dag. Vi må ha en løsning som ivaretar behovet til alle relevante brukergrupper. Derfor skal vi blant annet se på muligheten for en eID på høyt sikkerhetsnivå i offentlig regi, sier Gjelsvik.

Strategien skal sikre at alle som trenger det, får tilgang til en elektronisk ID. Den omfatter også tiltak for kobling av utenlandske identiteter, digital ID-kontroll, og at de offentlige løsningene skal tilpasses markeds- og teknologiutviklingen.

Det skal ses nærmere på løsninger for sikker pålogging for offentlig ansatte.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer