Alle Nato-land har skrevet under på Sveriges Nato-søknad

Tirsdag har alle Nato-landene signert tiltredelsesprotokollene til Sverige og Finland, noe som gjør at de to landene er nærmere å bli medlemsland.

Natos ledere var onsdag samlet til toppmøte i Madrid. Da ble beslutningen tatt om å åpne døra for Sverige og Finland. Foto: Bernat Armangue / AP Photo / NTB
Natos ledere var onsdag samlet til toppmøte i Madrid. Da ble beslutningen tatt om å åpne døra for Sverige og Finland. Foto: Bernat Armangue / AP Photo / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Protokollen om å innlemme Sverige og Finland ble underskrevet av de 30 medlemslandene i alliansen. Det skjedde under en seremoni i Brussel.

Med det er Sverige og Finland formelt blitt «inviterte medlemmer» i Nato. Nå åpnes det for ratifisering fra de 30 medlemslandene.

Utenriksministrene i de to nye medlemslandene tok del i den historiske begivenheten, samt ambassadørene fra de nåværende medlemmene av Nato.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg holder opp Sverige og Finlands tiltredelsesprotokoller. Foto: Wiktor Nummelin / NTB
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg holder opp Sverige og Finlands tiltredelsesprotokoller. Foto: Wiktor Nummelin / NTB Vis mer

– Dette er en god dag for Finland og Sverige, og en god dag for Nato, sa Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg til pressen etter signeringen.

Seks til åtte måneder

– Med 32 land rundt bordet vil vi være enda sterkere, og folket vårt vil være enda tryggere i møte med den største sikkerhetskrisen på flere tiår, fortsatte han.

Medlemslandene må imidlertid behandle protokollen i sine politiske systemer, normalt landenes nasjonalforsamlinger. Det er en tidkrevende prosess. Det er forventet at Sverige og Finland er fullverdige medlemmer av Nato om seks til åtte måneder.

– Vi er svært takknemlige for all den sterke støtten vår søknad har fått fra medlemmene i Nato, sa Sveriges utenriksminister Ann Linde på pressekonferansen etter signeringen.

Finlands utenriksminister Pekka Haavisto, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Sveriges utenriksminister Ann Linde i forkant av seremonien for undertegning av de to landenes tiltredelsesprotokoller til Nato. Foto: Wiktor Nummelin / NTB
Finlands utenriksminister Pekka Haavisto, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Sveriges utenriksminister Ann Linde i forkant av seremonien for undertegning av de to landenes tiltredelsesprotokoller til Nato. Foto: Wiktor Nummelin / NTB Vis mer

– Sammen blir vi sterkere, sa hennes finske kollega, Pekka Haavisto.

- Sterkere forsvarsallianse

Norge har undertegnet dokumentene som bekrefter Norges støtte til Finland og Sveriges Nato-medlemskap.

– Med Sverige og Finland i Nato får vi en enda sterkere forsvarsallianse i Europa. Det har aldri vært viktigere. Det betyr også et tryggere og sterkere Norden, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Russland reagerer

Kort tid etter at signeringen fant sted i Brussel, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov at det russiske forsvarsdepartementet har planer om tiltak for å sikre landets sikkerhet.

– Vi har allerede sagt mange ganger at det er relevante planer der, og det jobbes for å sikre vår sikkerhet, sa han ifølge det statlige kontrollerte russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Tyrkia hevet veto

Tiltredelsesprotokollen kunne blitt signert tidligere, men ble forsinket av Tyrkias motstand mot de to landenes Nato-medlemskap.

Den historiske beslutningen om å invitere Sverige og Finland inn i Nato ble tatt på alliansens toppmøte i Madrid i forrige uke – etter at Tyrkia kvelden i forveien gikk med på å heve sitt veto mot søknadene deres i bytte mot en rekke politiske innrømmelser fra de to.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer