Alle har en sårbarhet, og mange bikket over under pandemien

Avhengighet defineres som tap av kontroll, og er ofte skambelagt. Da verden stengte ned, ble det vanskeligere for mange å beholde kontrollen over atferden sin.

Avhengighet definert som tap av kontroll, kan være svært tabu- og skambelagt. Som overspising og andre spiseforstyrrelser. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen Meek / NTB
Avhengighet definert som tap av kontroll, kan være svært tabu- og skambelagt. Som overspising og andre spiseforstyrrelser. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen Meek / NTB Vis mer
Publisert

– Når vi definerer avhengighet som mangel på kontroll, viser forskning gjort under korona at mange har tippet over. Da de faste rammene i hverdagen forsvant, gikk de fra en situasjon der de hadde kontroll til ikke å ha kontroll over atferden sin, sier professor i psykiatri ved Universitetet i Tromsø, Jørgen Gustav Bramness, som også er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, til NTB.

Torsdag er han første taler på Hjernerådets årlige hjernehelsekonferanse, der temaet er avhengighet. Bramness snakker om hva avhengighet egentlig er, og hvordan man får en avhengig hjerne.

Den bredere forståelsen av avhengighet inkluderer ikke bare rusmisbruk, men også atferd med elementer av avhengighet i seg: avhengighet av arbeid, trening, sosiale medier og internett, sex, porno, shopping og mange andre fenomener.

Alle har det i seg

Atferden har til felles at den trigger belønningssystemet i hjernen. Kroppens eget rusmiddel, dopamin, signaliserer at det du holder på med, er viktig, og at du må fortsette å gjøre det. Når du inntar et rusmiddel, produserer hjernen mye mer dopamin enn vanlig. Man føler seg bra. Men det kan bli for mye, eller man trenger større doser for å få den samme godfølelsen.

– Alle har de grunnleggende strukturene til stede i hjernen som gjør at vi kan bli avhengig av ting. Men noen har en større tilbøyelighet til avhengighet. De har med seg ting i bagasjen. Det kan være både arv og miljø, sier Bramness.

Han sier han har vanskelig for å se avhengighet som positivt, når det betyr at man har mistet kontroll.

– Samtidig er det selvsagt mindre farlig å være avhengig av daglig trening enn av heroin. Dopaminsignalet i hjernen er ganske likt, men konsekvensene er forskjellige, sier Bramness.

Mye kunnskap i Norge

Jeanette Koht er nevrolog og overlege ved Oslo universitetssykehus. Som nestleder i Hjernerådet skal hun være konferansier torsdag.

– Vi vil sette på dagsordenen all ekspertisen Norge har på dette området. Vi har veldig mye kunnskap om avhengighet, gode miljøer, forskere og klinikere.

På konferansen i Oslo Kongressenter vil flere avhengige og pårørende bidra, med sine erfaringer med overspising, og avhengighet av rusmidler og spill. Det blir også belyst at avhengighet er definert ulikt i ulike kulturer og gjennom tidene.

Dessuten er ikke alt man føler en sterk lyst til å gjøre ofte og som gir deg godfølelsen, en avhengighet.

– Hvis det du trekkes mot, ikke går ut over deg selv, noen rundt deg eller gjør at du forsaker noe du ellers ville gjort, oppfyller du ikke alle kliniske kriterier for å være avhengig. Men du kan ha elementer av avhengighet i mange typer atferd, sier professor Bramness.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer