Alle gravide over 35 år får tilbud om NIPT-test og tidlig ultralyd fra januar 2022

Fra januar 2022 vil alle gravide over 35 år få tilbud om blodprøven NIPT og tidlig ultralyd.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. (Foto: Terje Bendiksby / NTB)
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. (Foto: Terje Bendiksby / NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi er glade for at flere kvinner snart vil få tilbud om NIPT og tidlig ultralyd. Dette kan bidra til mer trygghet og bedre svangerskapsomsorg for kvinner over hele landet, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Helseforetakene har ansvar for å tilby dette til gravide i sine områder, opplyser regjeringen. Tilbud om tidlig ultralyd skal gis rundt uke 12 i svangerskapet.

Kan avdekke Downs

NIPT står for non-invasive prenatal test og er en blodprøve som kan påvise kromosomavvik. Testen kan avdekke om fosteret har Patau syndrom, Edwards syndrom eller Downs syndrom.

Det har gått rundt halvannet år siden NIPT ble tillatt i Norge. Det skjedde da Stortinget sa ja til alle de foreslåtte endringene i bioteknologiloven 26. mai i fjor. Samtidig ble det også tillatt med eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og tidlig ultralyd.

Kritikk for sendrektighet

Lovendringene skjedde til tross for sterk motstand fra KrF. Daværende partileder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad kalte utfallet «et stort tilbakeslag for likeverdet i Norge».

Den forrige regjeringen fikk kritikk for å bruke lang tid på å innføre endringene.

– Regjeringen fikk en marsjordre av Stortinget i fjor, men bruker unødvendig tid på å gjennomføre ordren, uttalte Tuva Moflag, Arbeiderpartiets talsperson for bioteknologi, til Vårt Land i august i år.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer