Alle 55-åringer får tilbud om tarmkreftundersøkelse

I løpet av et par år kan alle 55-åringer i Norge delta i en stor tarmkreftundersøkelse. Oppdages denne sykdommer tidlig, er prognosene gode for å overleve.

Avføringsprøvene sendes til Ahus for analyse i den nye, store tarmkreftundersøkelsen. Foto. Fredrik Hagen / NTB
Avføringsprøvene sendes til Ahus for analyse i den nye, store tarmkreftundersøkelsen. Foto. Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Takker man ja til å delta, får man analysert en avføringsprøve hvert andre år fram til man fyller 65 år. Prøven tas hjemme og sendes til laboratoriet ved Akershus universitetssykehus. Dersom det blir påvist blod over en viss mengde, får man tilbud om en kameraundersøkelse av tarmen, såkalt koloskopi.

Tarmkreft er en av de vanligste krefttypene. Rundt 4.500 personer får tarmkreft hvert år, og rundt 1.600 dør årlig av sykdommen. Oppdages sykdommen tidlig, kan behandlingen startes raskt. Da vil mer enn 95 prosent overleve denne krefttypen, ifølge Kreftregisteret, som gjennomfører undersøkelsen.

Kvinner og menn i Østfold og Vestre Viken var de første som fikk tilbudet i mai i år. Turen kommer til resten av landet i løpet av neste år. Til sammen gjelder det rundt 70.000 personer.

(©NTB)

FESTER: Disse videoene spres i sosiale medier og skal vise den finske statsministeren Sanna Marin som fester med flere kjente finske profiler. Video: Twitter / Instagram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer