Algeries forsvarssjef krever presidenten avsatt

Forsvarssjefen i Algerie mener president Abdelaziz Bouteflika ikke lenger er skikket til å være president på grunn av svekket helse.

Algeries forsvarssjef, general Ahmed Gaed Salah, sier president Abdelaziz Bouteflika ikke lenger er skikket til å lede landet og at han må avsettes. Foto: AP / NTB scanpix
Algeries forsvarssjef, general Ahmed Gaed Salah, sier president Abdelaziz Bouteflika ikke lenger er skikket til å lede landet og at han må avsettes. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

De mange protestaksjonene i landet den siste tiden har vært berettiget, mener forsvarssjef Ahmed Gaed Salah. Han har nå levert en formell begjæring om at det må iverksettes en konstitusjonell prosess for å få president Abdelaziz Bouteflika fjernet fra stillingen, melder den algeriske TV-kanalen Ennahar tirsdag.

Presidentens helse har vært svekket etter at han ble rammet av slag i 2013.

Dersom general Salahs begjæring bil tatt til følge, vil i så fall lederen i overhuset i nasjonalforsamlingen midlertidig overta presidentens oppgaver i 45 dager. Deretter kan det trolig skrives ut nyvalg, ifølge TV-kanalen.

Hundretusenvis av demonstranter har fylt gatene i Algerie etter at president Bouteflika i februar kunngjorde at han ville stille til gjenvalg i presidentvalget for en femte periode. Bouteflika trakk deretter sitt kandidatur, men utsatte samtidig valget på ubestemt tid.

Bouteflika tok i 1999 makten i et kupp med støtte fra militæret. Etter at han ble rammet av slag for snart seks år siden har han knapt vist seg offentlig, og opposisjonen hevder han kun er en marionett for en bredere maktelite som i praksis styrer landet.

(©NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer