Al-Shabaab-angrep mot hotell i Mogadishu er over - minst 20 drept

Minst 20 ble drept i et angrep fra den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab mot et hotell nær sentrum av Somalias hovedstad Mogadishu. Det tok godt over et døgn før situasjonen ble avklart.

Soldater på patrulje utenfor Hayat Hotel i Mogadishu der islamistgruppa al-Shabaab gikk til angrep fredag. Kampene pågikk fortsatt lørdag. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB
Soldater på patrulje utenfor Hayat Hotel i Mogadishu der islamistgruppa al-Shabaab gikk til angrep fredag. Kampene pågikk fortsatt lørdag. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er politi og vitner som opplyser om dødstallet, ifølge nyhetsbyrået AP. I tillegg til de drepte er minst 40 såret, ifølge helsepersonell i byen. Sikkerhetsstyrker har også reddet mange ut av hotellet, blant dem barn. En sikkerhetskilde har opplyst at 13 sivile er blant de drepte.

Sent lørdag kveld opplyste en anonym sikkerhetstopp til nyhetsbyrået AFP at situasjonen var avklart etter rundt 30 timer.

– Sikkerhetsstyrkene har gjort slutt på beleiringen nå og angriperne er døde. Vi har ikke blitt beskutt fra hotellet den siste timen, sa tjenestepersonen. Den somaliske regjeringen planlegger å holde en pressekonferanse om angrepet søndag morgen, heter det videre.

En soldat holder vakt utenfor Hayat Hotel i Mogadishu lørdag, der minst 20 er drept i et angrep fra islamistgruppa al-Shabaab. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB
En soldat holder vakt utenfor Hayat Hotel i Mogadishu lørdag, der minst 20 er drept i et angrep fra islamistgruppa al-Shabaab. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB Vis mer

Tjenestepersonen sa ingenting om hvor mange som er drept i angrepet eller om hvor mange al-Shabaab-krigere som er drept.

Hotellet er ødelagt etter at sikkerhetsstyrker har brukt eksplosiver for å luke ut angriperne som hadde forskanset seg der, og det må fortsatt renskes for å finne eventuelle bomber som er plantet der av jihadistene.

Bilbomber

Det gikk av to eksplosjoner utenfor hotellet før angriperne gikk inn og åpnet ild fredag, ifølge politiet.

– To bilbomber var rettet mot Hotel Hayat. Den ene rammet en sperring nær hotellet, mens den andre traff porten ved inngangen. Vi tror det er krigere inne på hotellet, sa politimannen Ahmed til Reuters.

En polititalsmann sa til reportere fredag kveld at den første av de to eksplosjonene var utløst av en selvmordsbomber.

Sterke reaksjoner

I en uttalelse tar al-Shabaab på seg ansvaret for angrepet og skriver at de kontrollerer hotellet og at de «skyter alle». BBC skriver at hotellet er et populært møtested for regjeringsansatte.

FNs generalsekretær António Guterres fordømmer angrepet, og kondolerer i en uttalelse lørdag både familiene til ofrene og Somalias regjering og folk.

– Vi er forferdet over de brutale terrorangrepene i Somalias hovedstad Mogadishu, inkludert mot Hayat hotell. Våre kondolanser går til alle som har mistet noen de er glad i og til alle som er skadet, skriver det norske Utenriksdepartementet i en uttalelse lørdag.

De opplyser at de jobber med å undersøke om noen norske borgere er rammet.

Den amerikanske ambassaden i Somalia fordømmer også angrepet, og lover i en Twitter-melding fortsatt støtte til landet.

Langvarig opprør

Al-Shabaab har flere tusen krigere i sine rekker og kontrollerer store deler av den sørlige landsbygda, samt sentrale regioner.

Gruppa har i 15 år ført et væpnet opprør mot Somalias skjøre sentralregjering. I 2011 ble al-Shabaab drevet ut av hovedstaden Mogadishu, men gruppa har fortsatt å angripe militære, politiske og sivile mål.

Selv om Den afrikanske union (AU) har satt inn styrker mot opprørerne, utgjør de fortsatt en betydelig maktfaktor. Fredagens angrep er det første i Mogadishu siden Hassan Sheikh Mohamud ble valgt til president i mai.

Han utnevnte tidligere i august tidligere al-Shabaab-topp Mukhtar Robow til minister for religiøse saker. Det ble tolket som et forsøk på å lokke flere opprørere til å legge ned våpnene til fordel for politikken.

(©NTB)

FESTER: Disse videoene spres i sosiale medier og skal vise den finske statsministeren Sanna Marin som fester med flere kjente finske profiler. Video: Twitter / Instagram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer