Rettssaken mot Frode Berg

Aktor: Frode Berg tatt på fersken med hemmelig informasjon om atomubåter

Aktor i rettssaken mot Frode Berg sier at nordmannen hadde hemmelig informasjon om russiske atomubåter. – Nytt for meg, sier Bergs norske forsvarer.

Spiontiltalte Frode Berg må tilbringe nye måneder i varetekt. Dette bildet er tatt under et fengslingsmøte i fjor. Det var fotoforbud i byretten i Moskva tirsdag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Spiontiltalte Frode Berg må tilbringe nye måneder i varetekt. Dette bildet er tatt under et fengslingsmøte i fjor. Det var fotoforbud i byretten i Moskva tirsdag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske aktoren Milana Digajeva fremholdt tirsdag overfor det russiske nyhetsbyrået Interfax at Berg er tiltalt for å ha skaffet seg hemmeligstemplede opplysninger om russiske atomubåter, melder nyhetsbyrået AP.

Digajeva sier Berg, som skal ha vært på oppdrag fra norsk etterretning, ble tatt på fersk gjerning med dokumenter han hadde fått fra en ansatt ved et militæranlegg som ble skygget av russisk etterretning.

– Nye beskyldninger

Bergs norske forsvarer Brynjulf Risnes sier til NTB at aktor Digajevas beskyldninger er nye for ham.

– Jeg har ikke hørt disse beskyldningene før. Vil tro at dette har med formuleringer å gjøre. De har ikke tidligere beskyldt Berg for å ha håndtert hemmelig russisk informasjon, sier Risnes.

Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet i Moskva i desember 2017 og tiltalt for spionasje. Tirsdag startet rettssaken mot ham.

Frode Berg har innrømmet å ha hatt kontakt med norsk etterretning, og at han har overlevert penger i Moskva per post på adresser han har fått oppgitt av kontakter i Norge.

Men nordmannen hadde ingen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge Risnes.

Dom ventes om noen uker

I løpet av den nærmere halvannen time lange runden i retten tirsdag, erklærte Berg seg ikke skyldig etter tiltalen.

– Rettssaken vil trolig ta mer enn én uke, den kommer ikke til å være ferdig denne uken. Hans fengslingsperiode ble forlenget med seks måneder, fordi ingen vet hvor lenge rettssaken vil vare, sier advokat Pjotr Anasjkin til norske medier tirsdag.

– Dom i saken kan ventes om noen uker, sier han.

Anasjkin fulgte Berg i retten tirsdag, men fra onsdag av vil nordmannens russiske hovedforsvarer Ilja Novikov være tilbake.

– Optimistisk

Strengt hemmelighold preget første dag av rettssaken. Et kort pressemøte med Anasjkin var den eneste informasjonen som kom ut.

Men advokaten hadde noen opplysninger om Bergs tilstand.

– Han er optimistisk og føler på støtten. Han er selvfølgelig ivrig etter å komme hjem så fort som mulig, sier Anasjkin på spørsmål fra NTB.

– Han er glad for at den reelle rettsforhandlingen endelig starter. Og han håper den er over så raskt som mulig, forklarer han.

Uvisst hvor lenge

Frode Berg har i alt tilbrakt 483 dager i det beryktede FSB-fengselet Lefortovo etter at han ble pågrepet i Moskva 5. desember 2017 med 3.000 euro i kontanter på seg.

– Forholdene under fengslingen er ok. Han kommer fortsatt til å sitte i Lefortovo-fengselet, sier Anasjkin.

De drøyt 20 norske pressefolkene som er til stede i Moskva for å dekke rettssaken, fikk som ventet ikke komme inn i rettssalen mens forhandlingene pågikk. Det er også innført totalt fotoforbud i retten, en innstramming fra tidligere praksis.

Heller ikke Utenriksdepartementets representant fikk komme inn i rettssalen som observatør.

Fortsetter onsdag

Klokka nærmet seg 14.30 lokal tid før 63-åringen bak et gitter ble ført inn i rettssal 507 i Moskvas byrett. Like før hadde dommeren ankommet.

Pressen fikk ikke stilt noen spørsmål til den spiontiltalte nordmannen på vei inn i rettssalen, men han gløttet så vidt opp på vei ut nesten halvannen time senere.

– Går det bra? spurte noen journalister.

– Ja, svarte Berg.

Rettssaken starter igjen onsdag klokken 11. Da skal selve saken opp til behandling, med bevisførsel og vitner. Deretter vil rettssaken fortsette enten torsdag eller fredag neste uke, opplyser Anasjkin.

15 vitner

Bergs støttespillere håper på en rask avgjørelse i saken. Når en eventuell dom er klar, er håpet at norske myndigheter klarer å få den pensjonerte grenseinspektøren hjem.

Det kan skje gjennom benådning, soningsoverføring eller ved hjelp av en diplomatisk eller politisk avtale mellom Norge og Russland, ifølge eksperter.

Anasjkin ville tirsdag ikke kommentere om han tror saken vil virke inn på forholdet mellom Norge og Russland. Forsvareren ønsket heller ikke å si noe om innholdet i selve rettssaken når det gjelder vitneforklaringer eller bevisførsel. Det vil bli ført 15 vitner i saken.

(NTB)

Fakta om Frode Berg-saken

* 5. desember 2017: Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg (63) ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Han hadde da på seg 3.000 euro i kontanter.

* Berg ble siktet for spionasje etter paragraf 276 og satt i FSBs fengsel Lefortovo.

* Nordmannen erkjente at han hadde hatt kontakt med norsk etterretning, og at han hadde overlevert penger i Moskva per post på adresser han hadde fått oppgitt av kontakter i Norge, men at han ikke hadde noen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge forsvarer Brynjulf Risnes.

* 19. desember 2017: Arrestasjonen ble kjent for offentligheten.

* 22. april 2018: Bergs advokater bekreftet offentlig at nordmannen var på oppdrag for norsk etterretning.

* 22. mars 2019: Spiontiltalen mot Berg var klar, men innholdet i den er ikke kjent.

* 25. mars 2019: Det bekreftes at rettssaken vil starte 2. april.

* 2. april 2019: Rettssaken starter formelt, men bare med en avklaring av spørsmålet om videre fengsling.

* 3. april 2019: Selve spionsaken starter med vitneførsel, ifølge advokat Ilja Novikov. Det skal være satt av to-tre dager til saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer