Aktor: Bråthen er en syk person uten skyldevne

Aktor Andreas Christiansen innledet sluttprosedyren i rettssaken mot Espen Andersen Bråthen med at retten har å gjøre med en «syk person uten skyldevne».

Aktor Andreas Christiansen før sluttprosedyrene i rettssaken mot Espen Andersen Bråthen i tinghuset i Hokksund tirsdag. 38-åringen er tiltalt for å ha drept fem personer og skadd en rekke andre i et angrep med pil og bue og kniv på Kongsberg 13. oktober 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Aktor Andreas Christiansen før sluttprosedyrene i rettssaken mot Espen Andersen Bråthen i tinghuset i Hokksund tirsdag. 38-åringen er tiltalt for å ha drept fem personer og skadd en rekke andre i et angrep med pil og bue og kniv på Kongsberg 13. oktober 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Statsadvokaten åpnet prosedyren med å forklare for Buskerud tingrett om hvordan og hvorfor påtalemyndigheten har utelatt enkelte personer som følte seg truet av Bråthen den 13. oktober i fjor.

Enkelte av de som har vitnet i saken har kritisert påtalemyndigheten for at de enten ikke hadde blitt utsatt for drapsforsøk da Bråthen skjøt med pil og bue etter folk, eller at de ikke var tatt inn i tiltalen overhodet som fornærmede i straffesaken.

Flere av bistandsadvokatene, som representerer de fornærmede i saken, har bedt om at påtalemyndigheten endrer tiltalen.

– Påtalemyndigheten må i denne saken, som i alle andre saker, foreta en vurdering av hvor omfattende en tiltale skal bli, sa Christiansen.

Han viste til at mange hadde subjektive opplevelser av at de befant seg i livsfare da Bråthen beveget seg i Kongsberg, men at etterforskningen har måttet skille på hvem som har faktisk ble utsatt for et drapsforsøk, og andre som var i nærheten og ikke ble utsatt for et direkte drapsforsøk, men en trussel.

– Det er en totalvurdering av bevisene rettene skal foreta. Omfattende bevismateriale som knytter den tiltalte til de fleste av gjerningene. Påtalemyndigheten vil understreke at vi har å gjøre med en syk person, en person uten skyldevne, sa Christiansen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer