Aktor ber om ett års ubetinget fengsel for Kristian Valen

Komiker Kristian Valen (48) må dømmes til ett års ubetinget fengsel blant annet for å ha hatt våpen og våpendeler ulovlig hjemme hos seg, mener aktor.

Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen er aktor i saken mot Kristian Valen. Foto: Lise Åserud / NTB
Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen er aktor i saken mot Kristian Valen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen konkluderte i sin prosedyre med å legge ned påstand i straffesaken mot Kristian Valen. Ikke bare skal han dømmes for å ha hatt et fullt fungerende skytevåpen hjemme da politiet aksjonerte for rundt tre år siden, han må også straffes for å ha vært i besittelse av flere hundre narkotiske piller, ifølge Meeg-Bentzen.

– Passende straff i en sak som dette, vil være ubetinget fengsel i ett år og fire-fem måneder, men det er en del liggetid i saken. Det bør derfor gis et fradrag på fire-fem måneder, slik at en passende straff vil være ett års ubetinget fengsel, sa politiadvokaten.

Han la også ned påstand om såkalt forebyggende inndragning av 49 våpenlignende gjenstander. Valens livssituasjon er «preget av rus og ustabilitet», og det er nærliggende og konkret fare for at gjenstandene vil bli brukt til en straffbar handling, argumenterte han.

Da politiet aksjonerte mot Valens bolig i februar 2020, fant de også batonger og en skuddsikker vest som var merket «POLITI» og påmontert riksvåpenet.

– Tiltalte har ikke lært av tidligere feil. Mengden våpen og gjenstander som bes inndratt, må ses i sammenheng med tiltaltes oppførsel og er tvingende nødvendig, sa politiadvokaten.

Nekter straffskyld

Valen nekter straffskyld og framholder i hovedsak at våpnene og gjenstandene er ufarlige rekvisitter som han har brukt i sin virksomhet som komiker. Flere av våpnene er forsøkt deaktivert, men ikke tilstrekkelig etter kravene i norsk lovverk, ifølge aktor.

Saken har vært til behandling i Oslo tingrett denne uka og skal tas opp til doms senere torsdag.

Komikeren ristet svakt på hodet da han hørte aktors gjennomgang. Han har medgitt at han ikke alltid hadde full oversikt over hva han tok med av rekvisitter til settet når han skulle spille inn sketsjer, men framholder at han har vært i den tro at våpnene i tiltalen har vært permanent ubrukeliggjort, slik loven krever.

Hans forsvarer skal imøtegå aktors påstander når han får ordet etter lunsj. Det er ventet at han vil konkludere med å legge ned påstand om full frifinnelse.

Aktor mener Valen er sterkt å klandre, altså at han har opptrådt grovt uaktsomt, for forholdene i tiltalen, med unntak av ett våpen i tiltalens hovedpost – et fullt fungerende skytevåpen.

Enormt skadepotensial

Ved hjelp av øvrige våpendeler som Valen-saken omfatter, kunne dette våpenet bygges om til et helautomatisk stridsvåpen. Kripos har foretatt ombygging og gjennomført prøveskyting med det, poengterte medaktor, politiadvokat Patricia Skaldebø-Rød.

– Dette er et våpen som er fullt funksjonsdyktig. Det er ikke engang forsøkt deaktivert, slik de andre våpnene var. Tiltaltes forklaring om manglende våpenkunnskap står ikke til troende. Han har de nødvendige forutsetninger for å vite hva han har, sa hun.

Hun lanserte Lego-prinsippet: At selv om man ikke man har et komplett sett, kan man likevel bruke deler fra andre sett. Det aktuelle våpenet – et halvautomatisk Remington-gevær av typen AR-15 – er kompatibelt med flere andre våpendeler som ble beslaglagt hjemme hos Valen.

– Aktor tror ikke det er tilfeldig at dette Lego-settet er i tiltaltes besittelse, supplerte Meeg-Bentzen.

Satt sammen på riktig måte, kan våpenet omgjøres til et helautomatisk krigsvåpen med et «enormt skadepotensial», ifølge Skaldebø-Rød, som framholdt at nettopp denne typen var det mest brukte i masseskytinger i USA.

– Dette er ikke en ufarlig rekvisitt, men et farlig byggesett, sa Skaldebø-Rød.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer