Aksel gjorde unikt funn i hagen - får skryt fra arkeolog

Aksel Kvamme får skryt fra en arkeolog for å ha sagt ifra da han fant et gravminne på Breivikneset i Møre og Romsdal. Grava er trolig 1.500 til 2.000 år gammel.

Aksel Kvamme fant en gravrøys som trolig er mellom 1.500 og 2.000 år gammel, da han skulle rydde bort noen gamle greiner fra hagen sin på Breivikneset i Møre og Romsdal. Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune / NTB
Aksel Kvamme fant en gravrøys som trolig er mellom 1.500 og 2.000 år gammel, da han skulle rydde bort noen gamle greiner fra hagen sin på Breivikneset i Møre og Romsdal. Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune / NTB Vis mer
Publisert

Funnet ble gjort da Kvamme skulle rydde vekk noen greiner fra hagen sin i forrige uke, skriver fylkeskommunen i en pressemelding.

– Vi stoppet arbeidet fordi vi syntes det så litt rart ut. Vi sto en stund og lurte på hva det kunne være og diskuterte om det kunne være et fortidsminne. Så bestemte vi oss for å melde fra. Kanskje det kunne være ei gravrøys, seier Kvamme.

Gravrøysa som ble funnet på Breivikneset i Møre og Romsdal er trolig mellom 1.500 og 2.000 år gammel. Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune / NTB
Gravrøysa som ble funnet på Breivikneset i Møre og Romsdal er trolig mellom 1.500 og 2.000 år gammel. Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune / NTB Vis mer

Han tok et bilde og sendte det til fylkeskommunen. Ikke mange dager var arkeolog Arve Eiken Nytun var på plass. Røysa er rundt fire ganger fire meter i diameter og om lag 75 centimeter høy.

– Den er vanskelig å datere fordi vi ikke har gravd en ut, men jeg vil tippe at den laget her en gang mellom romertid og folkevandringstid. Et sted mellom 2.000 og 1.500 år er den nok, forteller arkeologen, som er takknemlig for at Kvamme raskt ga beskjed til fylkeskommunen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer