Aker Brygge-julebord fortsatt opphav til mesteparten av omikronsmitten i Norge

De aller fleste tilfellene med omikronvarianten av koronaviruset i Norge kan fortsatt spores tilbake til julebordet på Aker Brygge i november, ifølge FHI.

Et julebord på utestedet Louise på Aker Brygge i Oslo er opphavet til de fleste omikronsmittetilfellene i Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Et julebord på utestedet Louise på Aker Brygge i Oslo er opphavet til de fleste omikronsmittetilfellene i Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Julebordet på Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge fredag 26. november var det første store omikronutbruddet i Norge. I sin siste ukesrapport skriver Folkehelseinstituttet (FHI) at analyser av smitten derfra viser at virusprøvene var nærmest identiske med hverandre.

– Det er også tydelig at langt de fleste smittetilfellene de første ukene med omikron er videresmitte fra dette utbruddet, og smitten er spredt til flere fylker, skriver FHI.

Det understrekes imidlertid at en rekke andre importhendelser med omikron ser ut til å ha gitt smitte i Norge i etterkant, og at det begynner å tegne seg nye klynger.

– I Rogaland har omikron med spikemutasjonen R346K gitt opphav til en smitteklynge, skriver FHI.

Det var solenergiselskapet Scatec som møttes til julebord på Louise, men også en rekke andre gjester var innom i løpet av den kvelden. På den tiden var det ingen avstandsrestriksjoner, og det var lov å danse tett.

Totalt ble minst 140 personer smittet på julebordet, som fant sted på en fredagskveld.

I etterkant har det vist seg at 98 prosent av dem som ble smittet den kvelden, var fullvaksinert.

Av de 111 deltakerne på julebordet som er blitt intervjuet av FHI og Oslo kommune, fikk 74 prosent påvist koronavirus.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer