Agder lagmannsrett klar med dom i fetterens erstatningssak i Tengs-saken

Agder lagmannsrett vil ved 15-tiden fredag offentliggjøre dom i spørsmålet om gjenåpning og omgjøring av fetterens erstatningsdom i Tengs-saken.

Advokat Arvid Sjødin har i flere år og en rekke rettsprosesser jobbet for å få opphevet den sivile erstatningsdommen som fetteren til Birgitte Tengs fikk etter at han ble frikjent for straff etter drapet i 1995. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Advokat Arvid Sjødin har i flere år og en rekke rettsprosesser jobbet for å få opphevet den sivile erstatningsdommen som fetteren til Birgitte Tengs fikk etter at han ble frikjent for straff etter drapet i 1995. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det opplyser Agder lagmannsrett til NTB.

Saken som nå har fått sin avklaring, har lenge vært en juridisk nøtt for rettsvesenet. Fetteren ble i sin tid først dømt i tingretten, men siden frikjent i straffesaken etter drapet på Birgitte Tengs i 1995.

Han ble imidlertid kjent erstatningspliktig for drapet på kusinen i den sivile straffesaken og dømt til å betale foreldrene til Birgitte Tengs 100.000 kroner. Beløpet ble utbetalt til foreldrene fra staten, og kravet mot fetteren ble senere ettergitt, men dommen ble stående.

I 2003 ble Norge dømt i Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg til å betale erstatning til fetteren. Domstolen slo fast at den sivile dommen gikk for langt i å antyde at han var skyldig i drapet han var strafferettslig frikjent for.

Gjentatte ganger har fetteren og advokat Arvid Sjødin forsøkt å få dommen gjenopptatt og opphevet, men uten hell.

Foreldet forhold

Etter at en 52 år gammel mann i fjor ble pågrepet og siktet for drapet på Karmøy i 1995, har Sjødin på nytt forsøkt å få den gamle erstatningsdommen gjenåpnet.

Førstelagmann Dag Bugge Nordén i Agder lagmannsrett har ledet arbeidet med å utrede mulighetene for å gjenåpne den åpenbart uriktige dommen til tross for foreldelse og andre juridiske hindringer.

Agder lagmannsrett har først vurdert om det har vært mulig å få den sivile dommen gjenåpnet til tross for foreldelse. Videre har lagmannsretten, etter skriftlig behandling med partene, tatt stilling til den gjenåpnede saken og avsagt en dom.

«Sannsynlig drapsmann»

Birgitte Tengs fetter ble pågrepet 21 måneder etter drapet den 6. mai 1995. Etter at den 19 år gamle mannen hadde vært holdt i isolasjon i tre uker, tilsto han til slutt å ha drept kusinen, selv om han ikke kunne huske at han hadde gjort det.

Senere trakk han tilståelsen tilbake. Ingen tekniske bevis knyttet ham til drapet, men han ble likevel dømt til 14 års fengsel i Karmsund herredsrett basert på tilståelsen.

Gulating lagmannsrett frikjente i 1998 fetteren for straff under ankebehandlingen av drapssaken. Retten slo imidlertid fast at han var den sannsynlige drapsmannen og dømte ham til å betale erstatning til foreldrene til Birgitte Tengs.

Mandag starter rettssaken mot 52-åringen som er tiltalt for å ha drept Birgitte Tengs. Mannen ble pågrepet i fjor høst som et resultat av at politiets Cold Case-gruppe i 2016 hadde tatt opp igjen etterforskningen. Under etterforskningen er det blant annet funnet spor av den tiltaltes YDNA, som også har en mutasjon som ingen andre av familiemedlemmene hans har.

Mannen nekter straffskyld og stiller seg uforstående til tiltalen. Hans forsvarere, advokatene Stian Kristensen og Stian Bråstein, har stevnet fetteren som vitne i den kommende saken.

Mer om