Aftenposten: Bilder viser artillerivogner med norsk kamuflasje i Ukraina

Bilder og videoer viser artillerivogner i Ukraina med norsk kamuflasjemønster. Regjeringen vil ikke bekrefte om de har sendt tunge våpen til Ukraina.

En norsk M109 artillerivogn under øvelse Joint Viking 2015 i Finnmark. Lignende vogner er observert i Ukraina. Foto: Ole-Sverre Haugli / Hæren / Forsvarets mediesenter / NTB
En norsk M109 artillerivogn under øvelse Joint Viking 2015 i Finnmark. Lignende vogner er observert i Ukraina. Foto: Ole-Sverre Haugli / Hæren / Forsvarets mediesenter / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Verifiseringstjenesten Faktisk Verifiserbar har gått gjennom videoene fra Ukraina og mener de høyst sannsynlig viser norske artillerivogner av typen M109A3GN, skriver Aftenposten.

Analysen er gjort ved å sammenligne detaljer på bildene av vognene i Ukraina og i Norge, og funnene viser at disse er like.

På et av bildene fra Dmytrivka, vest for Kyiv, kan man se M109-artilleri bli fraktet av ukrainske trekkvogner. På et av bildene ser man tydelig norsk kamuflasjemønster, som er lett å gjenkjenne på grunn av sitt unike mønster.

Regjeringen vil ikke bekrefte at dette er vogner donert fra Norge.

– Regjeringen vurderer fortløpende om Norge skal sende mer våpen/materiell til Ukraina. Disse vurderingene og eventuelt pågående eller fremtidige bidrag kommenterer vi ikke, skriver pressevakt Ann Kristin Salbuvik i Forsvarsdepartementet fredag kveld.

Regjeringen har tidligere bekreftet at de har donert 4.000 panservernvåpen og Mistral-missiler til Ukraina.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer