Bombeangrep i Afghanistan

Afghansk sykehus rammet av kraftig lastebilbombe – mange drept og såret

En kraftig bombe har rammet et sykehus sør i Afghanistan. Minst 20 personer meldes drept. Øst i landet skal et USA-støttet droneangrep ha drept 30 sivile.

Afghanske sikkerhetsstyrker jobber for å bringe vekk sårede og døde fra sykehuset i Zabul, som ble rammet av en kraftig bombe torsdag. Foto: Ahmad Wali Sarhadi / AP / NTB scanpix
Afghanske sikkerhetsstyrker jobber for å bringe vekk sårede og døde fra sykehuset i Zabul, som ble rammet av en kraftig bombe torsdag. Foto: Ahmad Wali Sarhadi / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sykehuset i byen Qalat sør i landet ble tidlig torsdag morgen rammet av en svært kraftig lastebilbombe, som la deler av bygningen i grus.

Sårede ble båret ut i sjal og laken, og de hardest skadde ble brakt til sykehus i Kandahar, som ligger 13 mil unna. Opptil 90 mennesker ble såret i angrepet.

Tallene på drepte spriker. Provinsrådets leder Atta Jan Haqbayan opplyser at minst 20 mennesker er drept, mens provinsguvernørens talsmann, Gul Islam Seyal, oppgir at tolv er drept.

Qalat ligger i Zabul-provinsen, der Taliban tidligere har gjennomført en rekke angrep.

Bare timer tidligere, onsdag kveld, rammet et droneangrep en gruppe sivile i Nangarhar-provinsen øst i landet. Minst 30 mennesker ble drept eller såret, de fleste bønder, opplyser Jawaid Zaman, som er rådgiver for landets president Ashraf Ghani. Han anklager USA for angrepet.

– Skulle rammet IS

Rasende og fortvilte innbyggere bar torsdag morgen tolv lik til provinshovedstaden Jalalabad for å protestere mot droneangrepet, opplyser lederen for provinsrådet i Nangahar, Ahmad Ali Hazrat.

En av nærmere hundre mennesker som ble såret i angrepet, får her behandling i byen Qalat torsdag. Foto: Ahmad Wali Sarhadi / AP / NTB scanpix
En av nærmere hundre mennesker som ble såret i angrepet, får her behandling i byen Qalat torsdag. Foto: Ahmad Wali Sarhadi / AP / NTB scanpix Vis mer

Regjeringskilder har opplyst til Reuters at angrepet var ment å ramme et skjulested for IS-krigere, men at det i stedet rammet bønder i nærheten av en åker i Khogyani-distriktet i Nangarhar-provinsen.

I tillegg til at minst 30 sivile ble drept, skal minst 40 personer ha blitt såret.

Nyhetsbyrået Reuters har fått bekreftet opplysningene fra tre afghanske tjenestemenn. De sier at angrepet ble utført av afghanske styrker med støtte fra USA.

Selvmordsangrep

I Qalat sør i landet måtte slektninger av pasienter torsdag hjelpe til med å bære ut sårede. Lastebilbomben som gikk av utenfor sykehuset, skal ha blitt utløst av en selvmordsbomber. Eksplosjonen var så kraftig at en rekke ambulanser også ble revet i filler i angrepet, og flere bygninger fikk store skader.

Taliban har påtatt seg ansvaret for angrepet, men opprørsbevegelsen sier at bomben var rettet mot regjeringens etterretningskontorer like ved sykehuset. Fasaden på dette bygget fikk store skader, men det er foreløpig uklart om etterretningsansatte er blant de drepte og sårede, ifølge provinsrådets leder.

Taliban hevder at flere etterretningsoffiserer ble drept.

Samtaler kollapset

Taliban har de siste månedene sittet i fredssamtaler med USA, men forhandlingene brøt sammen tidligere i september. President Donald Trump erklærte at samtalene var «døde», og siden da har Taliban utført angrep nesten hver eneste dag. Samtidig har gruppen meldt at den er klar for nye samtaler.

Tidligere denne uka ble nesten 50 mennesker drept i to angrep som skjedde omtrent samtidig – det ene var rettet mot et valgkampmøte for president Ashraf Ghani, mens det andre fant sted ved flere departementer i Kabul. Begge angrepene ble utført av selvmordsbombere, og Taliban tok også på seg ansvaret for disse angrepene.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer