Afganistan trenger 5,3 milliarder innen desember: Norge gir 100 millioner

Verden holder giverkonferanse for Afghanistan, få uker etter Talibans maktovertakelse. Det kan gå mot full krise hvis verden ikke bidrar, lyder advarselen.

Generalsekretær António Guterres er blant dem som deltar på giverkonferansen for Afghanistan i Genève i Sveits. Arkivfoto: John Thys / Pool Photo via AP / NTB.
Generalsekretær António Guterres er blant dem som deltar på giverkonferansen for Afghanistan i Genève i Sveits. Arkivfoto: John Thys / Pool Photo via AP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge FN-anslag trenger landet om lag 606 millioner dollar innen desember. Det tilsvarer nesten 5,3 milliarder kroner.

Det er stor enighet om at behovet for humanitær hjelp er enormt, men samtidig er mange bekymret for hvordan det islamistiske Taliban-regimet vil bruke pengene. Derfor ønsker flere giverland å knytte betingelser til bistanden.

Om lag 40 ministre skal delta på konferansen, blant dem utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

FNs generalsekretær António Guterres er i Genève for å delta, mens andre deltar digitalt.

Norge øker den humanitære støtten

Norske myndigheter øker den humanitære støtten til Afghanistan med 100 millioner kroner, tross Talibans maktovertakelse.

– Over 18 millioner mennesker i Afghanistan trenger nå beskyttelse og livreddende assistanse, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en uttalelse.

Eriksen Søreide deltar mandag på den internasjonale giverkonferansen for Afghanistan. Hun opplyser at Norge øker den humanitære støtten med 100 millioner kroner.

Pengene omprioriteres fra langsiktig bistand til blant annet nødhjelp. Den samlede norske øremerkede humanitære bistanden er nå på 261 millioner kroner så langt i år.

– De humanitære behovene var store allerede før Talibans overtakelse, som følge av væpnet konflikt, tørke og pandemi, påpeker Eriksen Søreide.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer