Advarer Russland: - Vil få raske og alvorlige konsekvenser

USAs president Joe Biden advarer Russland om konsekvensene dersom de angriper Ukraina. Uttalelsen kommer samme dag som FN holder møte om situasjonen i Ukraina.

USAs president Joe Biden advarer Russland om konsekvensene dersom de angriper Ukraina. Arkivfoto: Andrew Harnik / AP / NTB
USAs president Joe Biden advarer Russland om konsekvensene dersom de angriper Ukraina. Arkivfoto: Andrew Harnik / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Hvis Russland er oppriktige når det gjelder å ta opp våre respektive sikkerhetsproblemer gjennom dialog, vil USA og våre allierte fortsette å engasjere oss i god tro, sier Biden i uttalelsen.

– Men hvis Russland heller velger å gå bort fra diplomati og angripe Ukraina, vil Russland bære ansvaret og det vil få raske og alvorlige konsekvenser, sier han videre.

USA ba om møtet mandag i FNs sikkerhetsråd fordi de og flere allierte frykter en russisk invasjon av Ukraina.

Avviser frykten

Russiske myndigheter har gjentatte ganger avvist at de planlegger å invadere nabolandet.

De anklager USA for å «piske opp hysteri» ved å tvinge fram dette møtet. USA svarer på disse anklagene med å si at Russlands utplassering av over 100.000 soldater langs grensen mot Ukraina rettferdiggjør en debatt i Sikkerhetsrådet.

Møtet startet etter at 10 av 15 medlemsland avviste Russlands forsøk på å avlyse det.

Anklager om militær opptrapping

Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia mener det ikke var noen grunn til å holde møtet og sier USAs ønske var et eksempel på «ropertdiplomati».

På møtet hevdet USA også at russerne har planer om å øke sitt militære nærvær i Hviterussland fra rundt 5.000 til 30.000 soldater. Hviterussland har et nært forhold til sin russiske nabo og grenser også mot Ukraina.

USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield påpeker at styrker utplassert i Hviterussland vil være mindre enn to timer unna den ukrainske hovedstaden Kiev.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer