Advarer om rentenivået i Sverige:
- Smertegrensen er nådd

Det statseide boliglånsselskapet SBAB advarer den svenske sentralbanken, Riksbanken, mot å heve renten ytterligere i Sverige og sier «smertegrensen er nådd».

Mennesker fotografert på Sergels torg i sentrum av Stockholm. Det statseide boliglånsselskapet SBAB tror svenskene snart kan se fram til et rentekutt. Illustrasjonsfoto: Janerik Henriksson / TT / NTB
Mennesker fotografert på Sergels torg i sentrum av Stockholm. Det statseide boliglånsselskapet SBAB tror svenskene snart kan se fram til et rentekutt. Illustrasjonsfoto: Janerik Henriksson / TT / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Om renten stiger mer, kan vi glemme en myk landing. Smertegrensen er nådd, sier sjeføkonom Robert Boije i SBAB.

SBAB skriver i sin økonomiske prognose at Sverige kan oppnå en myk landing dersom banken avstår fra ytterligere rentehevinger. Myk landing vil si lavere økonomisk vekst og inflasjon, men ikke så lav vekst at det utløses en resesjon.

Riksbanken kommer med en ny rentebeslutning på torsdag. Analytikerne er usikre på hva som vil skje, om banken vil heve renten med 0,25 prosent eller om de vil la renten ligge i ro på 4 prosent.

SBAB skriver i sin prognose at de tror inflasjonen er på vei ned og at Riksbanken trygt kan begynne å senke styringsrenten allerede i sommer. Inflasjonen faller i resten av verden, noe som rammer Sverige, og derfor tror SBAB at svenskene snart kan håpe på et rentekutt.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer