Advarer om norske veier og trege studenter

Erna Solberg om ny rapport: - En god provokasjon.

(upublisert) Opprettet

Veibyggingen i Norge er for dyr, og studentene er for lite effektive. Det er to av advarslene i rapporten som regjeringens produktivitetskommisjon nå legger fram.

Produktivitetskommisjonen ble nedsatt kort tid etter valget i 2013, og tirsdag leverer utvalget første del av sin rapport til finansminister Siv Jensen (Frp).

To av hovedfunnene er store kostnadsproblemer i samferdselssektoren og lange studieløp uten bestått eksamen, skriver Dagens Næringsliv. Bare 58 prosent av studentene i høyere utdanning har fullført en grad i løpet av ti år.

Til Aftenposten sier utvalgets leder, professor Jørn Rattsø, at lønnsomhet tillegges for liten vekt i samferdselsinvesteringene.

– En stor del av samferdselsprosjektene som bygges i dag, er samfunnsøkonomisk ulønnsomme. I Sverige er andelen lønnsomme prosjekter vesentlig høyere, sier han.

Han er også misfornøyd med utdanningen.

– Det er slark i kunnskapsproduksjonen i Norge på alle nivåer, sier Rattsø til Aftenposten.

Statsminister Erna Solberg (H) kaller rapporten en «god provokasjon» som vil løfte opp viktige debatter i Norge.

– Det er ikke bra nok for et land som skal gjennom en omstilling og har ambisjoner om å beholde velferdsnivået sitt, å være omtrent middels eller midt på treet på alle statistikker, sier hun til NRK. (©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer