Advarer om enorm krise i Etiopia: - Bør bekymre oss alle

Etiopia står overfor en enorm humanitær krise, sier FNs generalsekretær. Han ber om «uhindret» humanitær tilgang, en uke etter at sju FN-ansatte ble utvist.

Barn i Tigray-provinsen får mat fra Verdens matvareprogram WFP. FN har anklaget den etiopiske regjeringen for å hindre hjelpearbeidere tilgang. Foto: Claire Nevill / WFP via AP / NTB
Barn i Tigray-provinsen får mat fra Verdens matvareprogram WFP. FN har anklaget den etiopiske regjeringen for å hindre hjelpearbeidere tilgang. Foto: Claire Nevill / WFP via AP / NTB Vis mer
Publisert

FNs sikkerhetstråd holdt hastemøte, det andre på under en uke, onsdag, der de diskuterte utvisningen av de FN-ansatte.

FN anslår at konflikten har drevet hundretusenvis ut i matmangel nord i Etiopia, der regjeringsstyrker har kjempet mot Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF), som styrte provinsen Tigray.

– Landet står overfor en enorm humanitær krise, som krever umiddelbar handling. Dette gjør avgjørelsen til den etiopiske regjeringen om å utvise sju høytstående FN-ansatte, brorparten av dem hjelpearbeidere, særlig urovekkende, sa generalsekretær António Guterres onsdag.

Videre sa han at utvisningene bør bekymre «oss alle» med tanke på «kjernen av forholdet mellom FN og medlemslandene».

Sint Guterres

Etiopias FN-ambassadør Taye Atske Selassie ga en forklaring på utvisningene i onsdagens møte.

Han sa at de FN-ansatte hadde overdrevet tall på angivelige ofre av konflikten, funnet på dødsfall som følge av matmangel og invitert væpnede opprørere inn i beskyttede FN-bygg.

Videre lovet han at regjeringen vil sende Guterres dokumentasjon.

Guterres ba i møtet om bevis som forklarer utvisningene.

– Om det finnes et dokument den etiopiske regjeringen har gitt til noen FN-institusjon om noen av de sju FN-ansatte som ble utvist, vil jeg gjerne få en kopi av det dokumentet, fordi jeg har ikke kjennskap til noen av dem, sa Guterres.

Videre sa han at han hadde snakket med Etiopias statsminister Abiy Ahmed på fredag, og to ganger bedt ham sende beviser som forklarer utvisningene.

– Til nå har jeg ikke fått noe svar på disse forespørslene, sa han.

Farlig presedens?

Det var USA, Norge, Irland, Estland, Storbritannia og Frankrike som forespurte onsdagens møte.

Sikkerhetsrådet klarte ikke fredag å bli enige om en uttalelse foreslått av Irland på grunn av motstand fra Russland og Kina.

En ambassadør sier til nyhetsbyrået AFP at utvisningene kan sette en presedens for konfliktene i Myanmar eller Afghanistan.

– Om vi ikke løser problemet i Etiopia, kan snøballen begynne å rulle, siteres ambassadøren på.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer