Advarer mot Putins våpenhvile

Russland vil få en uforholdsmessig fordel av våpenhvilen Vladimir Putin ønsker i Ukraina, mener den amerikanske tankesmia Institute for the study of war (ISW).

Russlands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentjev, Sputnik, Kreml Pool Photo via AP / NTB
Russlands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentjev, Sputnik, Kreml Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Putin har erklært en våpenhvile på 36 timer 6. og 7. januar i forbindelse med russisk jule- og nyttårsfeiring. USA, Ukraina og flere vestlige kilder har sagt at våpenhvilen er propaganda og et forsøk på å gi russiske styrker en sårt tiltrengt hvile.

– En slik pause vil gi en uforholdsmessig stor fordel for de russiske styrkene og frata Ukraina initiativet. Putin kan ikke rasjonelt sett vente at Ukraina vil følge vilkårene i denne plutselige våpenhvilen, skriver ISW i sin daglige Ukraina-rapport.

Tankesmia skriver videre at det kan være snakk om et forsøk på å få Ukraina til å fremstå som motvillige til en våpenhvile.

– Dette er en informasjonstaktikk Russland har brukt tidligere, skriver ISW.

De påpeker også at en reell våpenhvile må planlegges over tid for å ha effekt. Tankesmia mener det overraskende utspillet derimot viser at Russland ikke vil forhandle på ekte. De viser også til at Putin i en telefonsamtale med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan torsdag opprettholdt sine maksimalistiske mål i Ukraina.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer