Advarer mot «nytt Melkøya» i Telemark

Yara ønsker å elektrifisere deler av sitt store industrianlegg på Herøya i Porsgrunn. Sylvi Listhaug (Frp) advarer mot planene.

– Vi kan ikke føre en klimapolitikk som tapper landsdeler for store mengder kraft, for deretter å tvinge fram vindkraftutbygging som går mot lokalbefolkningens vilje, sier Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Tuva Åserud / NTB / POOL
– Vi kan ikke føre en klimapolitikk som tapper landsdeler for store mengder kraft, for deretter å tvinge fram vindkraftutbygging som går mot lokalbefolkningens vilje, sier Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Tuva Åserud / NTB / POOL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg skjønner godt at Yara ønsker å få ned kostnadene, men sannsynligvis kommer elektrifisering til å bety økte strømpriser. Vi kan ikke la enkeltaktører få gjennomslag for elektrifiseringsprosjekter som er bedriftsøkonomisk lønnsomme for selskapene, men som kan føre til store negative konsekvenser for samfunnet rundt, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til NTB.

Yara anslår at 800.000 tonn med CO2 kan kuttes årlig hvis ammoniakkfabrikken på Herøya blir elektrifisert. I dag får fabrikken kraft fra gasskraftverk.

Anslag fra 2020 viser at fabrikken kommer til å legge beslag på fire terawattimer i året. Frp frykter at elektrifisering kommer til å tappe regionen for kraft og ødelegge for øvrig industriutvikling.

– Ønsker bærekraftige utslippskutt

– Norge har forpliktet seg til klimamål, og det er en klimakrise vi ønsker å gå klar av. 800.000 tonn CO2 i året er da slett ikke et ubetydelig kutt?

Yara anslår at 800.000 tonn med CO2 kan kuttes årlig hvis ammoniakkfabrikken på Herøya blir elektrifisert. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Yara anslår at 800.000 tonn med CO2 kan kuttes årlig hvis ammoniakkfabrikken på Herøya blir elektrifisert. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

– Nei, absolutt ikke, men da må vi legge til rette for økt kraftproduksjon i form av vannkraft, og vi ønsker også se på kjernekraft som ligger lenger fram i tid. Store deler av industrien vår er dessuten i kvotepliktig sektor og reduserer utslippene sine ved kvotekjøp i tråd med internasjonale avtaler, sier Listhaug.

– Vi ønsker også å få ned utslippene, men på en måte som er bærekraftig for befolkningen og for bedrifter.

Frykter natur kan gå tapt

Denne uken krevde fylkesordføreren i Vestfold og Telemark, Terje Riis-Johansen (Sp), lovnader fra staten om ny kraft for at det skal være mulig å elektrifisere anlegget – på samme vis som ny kraft skal bygges i Finnmark i forbindelse med elektrifiseringen av Equinors Melkøya-anlegg.

Listhaug mener at det vil bety mye ny vindkraft.

– Vi kan ikke føre en klimapolitikk som tapper landsdeler for store mengder kraft, for deretter å tvinge fram vindkraftutbygging som går mot lokalbefolkningens vilje. Det øker kun konfliktnivået, slik vi nå ser i Nord-Norge etter regjeringens beslutning om å elektrifisere Melkøya, sier Listhaug.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer