Advarer mot foreslåtte uførekutt

To av ti som er helt uføre, jobber litt i tillegg til trygdeutbetalingene. Regjeringen vil gi majoriteten mindre trygd. LO mener forslaget vil slå negativt ut.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Slik reglene er i dag, kan uføre tjene opptil 0,4G, tilsvarende rundt 42.500 kroner, uten å få redusert uføretrygd, skriver Klassekampen.

Arbeids- og sosialdepartementet har sendt ut tre forslag til endringer, og begrunner dem med at dagens ordning ikke har nådd målsettingene om å motivere flere uføre til å jobbe.

Alle forslagene vil føre til at de fleste uføre som jobber i dag, kan få kuttet noe av uføretrygda.

– Det vil bli et inntektstap for den enkelte uføre og vil ikke stimulere flere til å jobbe. Om du er ufør og jobber, blir du straffet med dårligere inntekt. Det er feil vei å gå, sier LO-nestleder Roger Heimli til Klassekampen.

I forslag A reduseres uføretrygda fra første tjente krone, men med en lavere sats. Denne skal gjelde inntil man har tjent 1G, tilsvarende 106.399 kroner i dag. Dette vil spare staten 310 millioner kroner. Forslag B ligner forslag A, men setter terskelen for den lavere satsen inntil 1,2G. Dette vil spare 250 millioner kroner, ifølge departementet.

Det siste forslaget har en frigrense på 0,1G og deretter redusert kuttsats opp til 1,2G. Departementet tror at denne modellen vil innebære omtrent samme utgifter som dagens ordning.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer