Advarer mot å begrave hamstre: - Ikke rart vi tar feil noen ganger

Folk kaster eller begraver stadig vekk hamstre som faktisk lever og bare er i dvale, sier forsker ved UiT Norges arktiske universitet.

Illustrasjonsfoto. Foto: Alex Milan / Shutterstock / NTB
Illustrasjonsfoto. Foto: Alex Milan / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Den er kald, vi ser ikke pulsen og ser heller ikke at den puster. Da er det ikke rart vi tar feil noen ganger, sier stipendiat og dvaleforsker Vebjørn Melum i en pressemelding.

Hamsteren er et av mange dyr som går i dvale vinterstid. Da får den veldig lav kroppstemperatur, hjerterytme og puster mer sjelden. Hjertet går fra å slå 325 ganger i minuttet til bare elleve ganger, og hamsteren puster plutselig så lite som én gang i minuttet.

­– Men hamsteren er ikke i dvale hele tiden. Den våkner jevnlig for å spise og gå på do, sier Melum.

Hver tredje til sjuende dag våkner hamsteren, går på do, sover, spiser og drikker litt, og så går den inn i dvale igjen. Dersom hamsteren har lagt seg som en sammenkrøllet ball, er den trolig i dvale.

Melum foreslår at man ser nøye på hamsteren i fem minutter, for å se om man kan se innpust. Man kan også legge sagflis på ryggen, eller bare løfte opp hamsteren og holde den i hånden for å se om den begynner å våkne.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer