Advarer: - Hver sommer blir vi kontaktet av fortvilte huseiere

Skatteetaten advarer mot å kjøpe håndverkertjenester som tilbys på døra. Da risikerer man både å bli lurt og å bidra til arbeidslivskriminalitet.

Å kjøpe håndverkstjenester på døra kan føre til at du blir svindlet, advarer Skatteetaten. Foto: Lise Åserud / NTB
Å kjøpe håndverkstjenester på døra kan føre til at du blir svindlet, advarer Skatteetaten. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

– Dette er aktører som bevisst unndrar skatt og avgift i millionklassen og utnytter arbeidstakere mens forbrukerne føler seg lurt og sitter igjen med – i beste fall – dårlig utført håndverksarbeid, sier skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten.

Betaler du over 10.000 kroner kontant, risikerer du å bli medansvarlig for manglende betalt skatt og avgift på arbeidet.

– Og dersom du med viten og vilje kjøper svart arbeid, risikerer du politianmeldelse, mulig straff samt inndragelse av verdien på gevinsten ved dette kjøpet, sier Nilsen.

Organisasjonen Fair Play Bygg jobber for å forhindre arbeidslivskriminalitet og fremme den seriøse byggenæringen.

– Hver sommer blir vi kontaktet av fortvilte huseiere som har trodd at de har gjort gode kjøp av håndverkertjenester, men som ender opp med skader på hus utført av ukvalifisert arbeidskraft, sier daglig leder Lars Mamen.

Mange blir dessuten utsatt for press til å betale store beløp til svindlere, ifølge Mamen. Sluttresultatet blir gjerne en langt høyere regning enn det som hadde vært nødvendig.

– Da må folk reklamere på arbeidet og få en kvalifisert håndverker til å rette opp skadene, noe som ofte blir svært dyrt. Det er bedre å velge kvalifisert håndverker med fag og mesterbrev fra starten, sier han.

(©NTB)

Mer om