Advarer: – Det finnes ikke barne­klær som er varme nok

Sibirkulden er på vei mot Norge, og til helgen kan det bli ned mot 27 minusgrader i Oslo. Det kan være farlig for små barnekropper, advarer kuldeekspert.

Det er ingenting i veien for å la større barn leke ute når det er kaldt, men det er best å være i fysisk aktivitet og i nærheten av et varmt hus, ifølge kuldeforsker Øystein Wiggen. Foto: Torstein Bøe / NTB
Det er ingenting i veien for å la større barn leke ute når det er kaldt, men det er best å være i fysisk aktivitet og i nærheten av et varmt hus, ifølge kuldeforsker Øystein Wiggen. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg tror ikke det finnes barneklær som er varme nok når det er så kaldt. I hvert fall ikke klær som gjør at barna også kan bevege seg, sier kuldeforskerØystein Wiggen i Sintef til NTB.

– Jeg ville ikke tatt med min tre måneder gamle sønn utendørs når gradestokken viser 30 minusgrader, føyer han til.

Det har vært en kald start på året i Norge. Skal man oppholde seg ute i sprengkulden er det viktig å kle på seg riktig. Det aller beste er ull. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Det har vært en kald start på året i Norge. Skal man oppholde seg ute i sprengkulden er det viktig å kle på seg riktig. Det aller beste er ull. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Det nye året har fått en kaldt start i store deler av landet. På Sørlandet har flere skoler og barnehager måtte stenge som følge av snøkaos, mens en skole i Oslo ble tvunget til å sende elevene hjem som følge av lave innetemperaturer.

Vinters tøffe sider gir seg imidlertid ikke med det første. Til helgen kan det bli rekordkalde 27 minusgrader i Oslo, ifølge Meteorologisk institutt. Da er det ekstra viktig å passe godt på de små barna, sier Wiggen.

Ha kakaoen klar

– Det er ikke farlig å gå en liten tur, i hvert fall ikke om man er i bevegelse og kroppen produserer varme, men passiv lek der man sitter i snøen når det er 30 minusgrader, kan være farlig, understreker han.

Foreldre kan heller ikke la små barn sove ute i vogn når det er kaldere enn 10 minusgrader, og selv om skiføret kan virke fristende, må folk la pulken stå til den verste kulden gir seg, ifølge kuldeforskeren.

Foreldre bør være forsiktige med å lave barna leke for lenge ute når ekstremkulden siver inn over landet til helgen, ifølge kuldeekspert. Kakaokoppen bør helst ikke være for langt unna. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB
Foreldre bør være forsiktige med å lave barna leke for lenge ute når ekstremkulden siver inn over landet til helgen, ifølge kuldeekspert. Kakaokoppen bør helst ikke være for langt unna. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB Vis mer

– Foreldre må være ekstra påpasselige, og det bør være kort vei til en varm kakao, et ullteppe og et varmt rom, sier Wiggen.

Han understreker at det er helt unødvendig at barn får frostskader, og at det viktigste er å forebygge det. De må ha nok klær til å holde seg varme, helst ull, men ikke så mye klær at de blir for varme eller ikke kan bevege seg.

– Dropp dusjen

Får man likevel frostskader, må man sørge for at barna kommer seg inn, la være å gni på huden og ta kontakt med lege om det oppstår blemmer.

– Det er vanskelig for en liten kropp å produsere nok varme. Hvis barna først har fått kalde fingre, må du hjelpe dem, og la dem få legge hendene på den voksne magen, sier Wiggen.

Foreldre må passe ekstra godt på barna når det er kaldt, ifølge kuldeekspert. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen Meek / NTB
Foreldre må passe ekstra godt på barna når det er kaldt, ifølge kuldeekspert. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen Meek / NTB Vis mer

– Hud mot hud er en effektiv måte å varme opp kalde barnehender om man ikke har umiddelbar tilgang på et varmt hus.

Likevel er det ikke bare barna kuldeforskeren er bekymret for. Han sier foreldrene selv ofte er for dårlige til å kle på seg skikkelig.

– De voksne må bli flinkere og ikke være redde for å ta på seg en god stillongs og boblebukse i tillegg til dunjakka, sier Wiggen.

Han anbefaler også at både barn og voksne dropper å dusje på morgenen når kulden biter som verst.

– Dekk til eksponert hud og ikke gå ut når du er helt nyvasket. Kroppens naturlige fettlag er en veldig god beskyttelse mot kulden, så det er bedre å dusje på kvelden enn på morgenen, slår kuldeforskeren fast.

Byrådslederen maner til sunt kuldevett

Byrådsleder i Oslo Eirik Lae Solberg (H) forsikrer at Oslo er forberedt på de lave temperaturene i vente. Han tror byens skoler og barnehager vil kunne holde åpent de kommende dagene.

– Vi tror i utgangspunktet at skoler og barnehager vil takle kulden og at det går fint. Det kan bli noen endringer for barn når det er ekstra kaldt, for eksempel kan elevene være inne i friminuttene, og utedager kan bli avlyst, sier byrådslederen til NTB.

Han oppfordrer innbyggere i Oslo til sunt kuldevett de kommende dagene.

– Selv om kulden er forbigående, er det bra å være forberedt. Det er viktig å kle godt på deg selv og barna. Husk ull. Hjelp naboer og venner, og be om hjelp tilbake hvis du trenger det, sier Solberg.

(©NTB)

Mer om