Advarer: - Det er det Putin satser på

USAs president Joe Biden konstaterer at pakken med hjelp til Ukraina og økt grensesikkerhet har kjørt seg fast i Kongressen.

President Joe Biden går hardt ut mot republikanerne og Donald Trump etter at de forkastet en framforhandlet avtale om støtte til Ukraina og økt grensesikkerhet. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
President Joe Biden går hardt ut mot republikanerne og Donald Trump etter at de forkastet en framforhandlet avtale om støtte til Ukraina og økt grensesikkerhet. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

– Klokka tikker for Ukraina, sa Biden tirsdag og slo også fast at det er å gå Russlands ærend å motsette seg støtte til Ukraina.

– Vi kan ikke snu ryggen til nå. Det er det Putin satser på. Å støtte denne avtalen er å stå opp mot Putin. Å forkaste den er å spille inn i hans hender, sa han.

Biden legger skylden på tidligere president Donald Trump som motsatte seg et tverrpolitisk forslag til avtale om Ukraina og grensesikkerhet i Senatet, og ber Kongressen vise at de har ryggrad.

Biden sa at Trump heller ønsker å gjøre grensesikkerhet til et politisk våpen i hans egen kamp enn å gå inn for å løse problemet.

– Alt tyder på at dette forslaget ikke kommer til avstemning i Senatet. Hvorfor? Det enkle svaret er Donald Trump. Det er fordi Trump mener det er negativt for ham politisk, sa Biden.

– Vis litt ryggrad

– I de siste 24 timene har Trump ikke gjort annet enn å true og forsøke å presse republikanerne i Representantenes hus og Senatet, og det ser ut som de gir etter. Ærlig talt, de skylder det amerikanske folk å vise at de har litt ryggrad, og gjøre det de vet er rett, sa Biden videre.

Demokrater og republikanere i Senatet har forhandlet fram en avtale til 118 milliarder dollar om militær støtte til Ukraina og Israel og sikkerhet på grensa til Mexico, men beskjeden fra Trump er å stemme imot.

Kravet om at støtte til Ukraina skulle knyttes til grensesikkerhet, kom opprinnelig fra republikanerne, men Trump er motvillig til å gi Biden en seier foran valget i november og gikk hardt ut mot forslaget.

– Dette er en dyster dag i Senatet. Etter flere måneder med forhandlinger i god tro, etter måneder med å gi republikanerne mye av det de ønsket seg, er deres leder McConnell og den republikanske ledelsen klar til å drepe avtalen enda den inneholder grensetiltakene de så inderlig krever, sa Demokratenes flertallsleder Chuck Schumer tidligere tirsdag.

Nøye utarbeidet kompromiss

Det hvite hus har i månedsvis jobbet med senatorene, blant dem Mitch McConnell, om et nøye balansert kompromiss i håp om å få nok republikansk støtte for Ukraina i Representantenes hus, der flere titalls sterkt høyreorienterte medlemmer er imot Ukrainas forsvarskamp mot Russland.

McConnell, Republikanernes mindretallsleder i Senatet, har ikke greid å overtale sine kolleger til å godta avtaleforslaget etter at Trump gruset det, og gikk dermed selv ut mot at det skal legges ut til avstemning.

I løpet av noen timer varslet lederen for Representantenes hus, Mike Johnson, at han ikke ville støtte avtalen, og flere av de republikanske senatorene som først støttet kompromisset, trakk seg.

Mer om