Abbasi-søsknene og moren tilbake i Trondheim

Den afghanske familien Abbasi kom torsdag kveld tilbake til Trondheim, etter at myndighetenes forsøk på å transportere dem ut av landet måtte avbrytes.

Søsknene Yasin, Taibeh (t.h. på bildet), Ehsan og deres mor Atefa Rezaie Abbasi er tilbake i Trondheim. Familien har mistet den midlertidige oppholdstillatelsen de fikk i 2012, men deres advokat vil nå sende en omgjøringsbegjæring. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Søsknene Yasin, Taibeh (t.h. på bildet), Ehsan og deres mor Atefa Rezaie Abbasi er tilbake i Trondheim. Familien har mistet den midlertidige oppholdstillatelsen de fikk i 2012, men deres advokat vil nå sende en omgjøringsbegjæring. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Moren Atefa Rezaie Abbasi ble utskrevet fra sykehus torsdag og reiste sammen med de tre søsknene Yasin (22), Taibeh (20) og Ehsan (16) med fly tilbake til Trondheim.

– De er på vei mot sin leilighet nå. De er veldig glade for å komme fram, men er veldig slitne av alt sammen. De trenger å være sammen, sier Einar Vegge, som er leder for støttegruppa for familien, til NTB ved 20.30-tiden søndag kveld.

Han opplyser at familien vil være sammen med venner og helsepersonell.

– Vi ber om litt ro denne kvelden og i morgen formiddag, sier han.

Familien kom til Norge som asylsøkere i 2012, men mistet oppholdstillatelsen i 2014. Siden har familien fått avslag på flere nye søknader om oppholdstillatelse, og asylsaken vært prøvd for retten i flere runder.

De ble sendt ut av landet i helgen, men moren gikk inn i en bevisstløs tilstand under uttransporteringen, og afghanske myndigheter nektet å ta imot de tre søsknene.

Ny sak i UNE

Familien har fortsatt ikke lovlig opphold i Norge. Deres advokat Erik Vatne opplyser til NTB at han planlegger å sende en begjæring om til Utlendingsnemnda (UNE) om omgjøring av vedtaket i løpet av en uka. Samtidig vil han sende en begjæring om utsatt iverksetting, slik at familien kan oppholde seg lovlig i landet inntil saken er behandlet.

– Vi vil anføre at det foreligger et beskyttelsesbehov. Vi vil også anføre at det foreligger så sterke menneskelige hensyn at det under enhver omstendighet skal gis opphold på humanitært grunnlag, sier han.

Han vil ikke gå nærmere i detaljer om grunnene til at familien har beskyttelsesbehov.

Manglet faren

Familien søkte asyl og fikk midlertidig opphold i Norge i 2012, etter å ha oppholdt seg i Iran siden 1998. Oppholdstillatelsen ble gitt fordi moren oppga at hun ikke visste hvor faren befant seg. Utlendingsmyndighetene konkluderte med at familien ikke kunne sendes til Afghanistan uten mannlig omsorgsperson. Faren kom imidlertid til Norge noen måneder senere, og det førte til at alle mistet oppholdstillatelsen.

Familiens situasjon har engasjert mange både i Trondheim og resten av landet. Det har særlig skapt reaksjoner at myndighetene sendte dem ut, selv om moren var bevisstløs.

Krever redegjørelse

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) er av SV blitt bedt om å redegjøre om Abbasi-utsendingen for Stortinget innen fredag.

Verken NTB eller SV har fått svar på om Kallmyr rekker å ta opp saken før vårsesjonen avsluttes fredag 21. juni. Det kan bety at stortingspolitikerne ikke blir informert før høstsesjonen åpner i oktober.

– Vi frykter at justisministeren trenerer hele saken, og at han vil dysse ned den skandaløse behandlingen av Abbasi-familien, sier Lars Haltbrekken (SV).

– Han sa han skulle komme tilbake til Stortinget når han hadde alle fakta på bordet. Aksjonen ble avsluttet tirsdag kveld, så han burde ha fått opplysningene han trenger, sier Haltbrekken.

Forsøket på å sende familien til Afghanistan via Istanbul kostet rundt tre millioner kroner, opplyser Politiets utlendingsenhet (PU) til TV 2.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer