Aavitsland: Antall innleggelser mer avgjørende enn smittetall

Når de mest utsatte er vaksinert mot korona, kan innleggelsestall være en viktigere faktor enn smittetall, mener FHI-overlege Preben Aavitsland.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet peker på antallet sykehusinnleggelser som en viktig faktor for gjenåpningsplanen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet peker på antallet sykehusinnleggelser som en viktig faktor for gjenåpningsplanen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

Mandag uttalte assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at antallet daglige smittetilfeller ville måtte ligge under 200 per dag før man i det hele tatt kunne vurdere en gjenåpning. Aavitsland peker på antallet innleggelser som en like sentral faktor.

– Vaksinasjon skal først og fremst beskytte mot alvorlig sykdom. Når vi utover våren får beskyttet de som er mest utsatt for alvorlig sykdom, må vi særlig følge antall innleggelser. Klarer vi å redusere antallet innleggelser betydelig fra dagens rundt 200 per uke, skal vi ikke se oss blinde på smittetallene, skriver Aavitsland i en epost til NTB.

Kan åpne opp lokalt og utenfor Østlandet

Han legger til at vaksinering vil påvirke smittespredningen, som igjen kan hjelpe på smittetallene. Det er også betydelige forskjeller mellom kommunene.

– Noen få kommuner på Østlandet står for 75–85 prosent av alle tilfeller og sykehusinnleggelser. Dermed ligger det an til at man kan lette på tiltak i mesteparten av landet ellers, skriver Aavitsland.

Nakstad sier til NTB tirsdag at hans uttalelse om 200 daglige smittetilfeller, først og fremst handler om en nasjonal gjenåpning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer