Aasland er snart klar med nødbrems for strømeksport

Olje- og energidepartementet har lagt hovedlinjene i ordningen som skal begrense krafteksporten i krisetid, får NTB vite. Den kan bli offentliggjort i februar.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier han snart vil sende «styringsmekanismen» for krafteksport til regjeringsbehandling. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier han snart vil sende «styringsmekanismen» for krafteksport til regjeringsbehandling. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Aasland varslet i fjor sommer at regjeringen vil komme med en «styringsmekanisme» som skal sikre Norge nok strøm i krisetider.

Helt konkret er det snakk om en ordning der strømeksporten automatisk reduseres når fyllingsgraden i flerårsmagasinene blir for lav.

Olje- og energidepartementet, som har fått oppdraget, er nå i ferd med å legge siste hånd på verket. Hovedlinjene i styringsmekanismen er lagt, får NTB opplyst.

Trolig klar i februar

Etter det NTB erfarer, er ordningen anslagsvis klar for offentliggjøring i februar.

– Styringsmekanismen inneholder spørsmål som må avklares i regjering, men jeg er klar for at den så snart som mulig sendes til regjeringsbehandling, sier Aasland til NTB.

– Det vi tydelig ser, er at tiltakene vi iverksatte i sommer, har virket. Vannkraftprodusentene holder igjen på vannet, rapporteringsordningen har virket etter hensikten og energimyndighetene har fått informasjonen de trenger. Vi bygger videre på det vi ser har fungert, og så må vi ha tilfeller av en nødbrems når det ikke fungerer, legger han til.

Sterke reaksjoner

Reaksjonene lot ikke vente på seg da regjeringens planer om eksportbegrensninger ble kjent i fjor.

Systemoperatørene i Sverige, Finland og Danmark skrev i en felles pressemelding at de var «dypt bekymret», mens EU advarte om at Norge ikke har rett til å begrense eksporten av kraft gjennom utenlandskablene.

Eftas overvåkingsorgan (Esa), som kontrollerer at EØS-avtalen blir fulgt, sa at de følger nøye med på det som måtte komme fra regjeringen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer