98 forslag til nytt fotografihus på Sukkerbiten i Oslo

98 forslag har kommet inn i arkitektkonkurransen om det nye fotografihuset på sukkerbiten i Bjørvika.

Hav Eiendom vil sammen med Norske arkitekters landsforbund (NAL) og Fotografihuset avgjøre hvem som vinner arkitektkonkurransen. Vinneren vil bli kåret etter sommeren. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
Hav Eiendom vil sammen med Norske arkitekters landsforbund (NAL) og Fotografihuset avgjøre hvem som vinner arkitektkonkurransen. Vinneren vil bli kåret etter sommeren. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Vi er godt fornøyd med deltakelsen i denne konkurransen. Det har vært stort engasjement rundt bruken av Sukkerbiten, og vi viser derfor fram alle forslagene i en utstilling som er åpen for publikum gjennom hele sommeren, sier administrerende direktør Kjell Kalland i Hav Eiendom.

Etter planen skal fotografihuset stå ferdig i 2023.

– Dette skal bli en verdensarena for fotografi, og bidra til et levende og tilgjengelig Bjørvika. Fotografi er den raskest voksende kunstformen i verden, sier daglig leder i Fotografihuset Erling Johansen.

Vinner kåres etter sommeren

Hav Eiendom vil sammen med Norske arkitekters landsforbund (NAL) og Fotografihuset avgjøre hvem som vinner arkitektkonkurransen. Vinneren vil bli kåret etter sommeren.

Fotografihuset er regulert for 3700 kvadratmeter over to etasjer på Sukkerbiten, og det ferdige bygget vil utgjøre en tredel av tomten. Flere av arkitektskissene har gått langt utover dette.

I sommer vil det være mulig for publikum å se arkitektenes forslag. Onsdag åpner en utstilling på Sukkerbiten som viser de 98 skissene.

– Tåler lite bygningsmasse

Aftenpostens arkitektur- og byutviklingskommentator Erling Dokk Holm mener dermed mange av de 98 bidragene kan utelukkes.

– Sukkerbiten tåler lite bygningsmasse hvis den ikke legges veldig lavt. Jeg vil tro at det er det juryen vil gå for. Et høyt dominerende bygg er lite realistisk. Ideelt sett bør dette nesten ikke synes fra innseilingen, hvis ikke blir Operaen og Munchmuseet veldig rammet, sier Dokk Holm til avisen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer