93 land vedtok å utestenge Russland fra FNs menneskerettsråd

FNs hovedforsamling har godkjent en resolusjon som suspenderer Russland fra organisasjonens menneskerettsråd. Kina, Hviterussland og Iran stemte imot.

FNs hovedforsamling stemte torsdag for å utestenge Russland fra FNs menneskerettsråd. Foto: John Minchillo / AP / NTB
FNs hovedforsamling stemte torsdag for å utestenge Russland fra FNs menneskerettsråd. Foto: John Minchillo / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et flertall av hovedforsamlingens 193 medlemsland støttet det amerikanske forslaget hvor det heter at Russland ikke kan bli sittende som medlem av menneskerettsrådet etter invasjonen av Ukraina.

Totalt 93 land stemte for utestengingen, mens 24 land stemte mot og 58 land avsto fra å stemme.

Norge var blant landene som stemte for, men blant annet Kina, Nord-Korea, Hviterussland og Iran stemte mot.

– I strid med folkeretten

– Russlands ulovlige invasjon av Ukraina og brutale krigføring i strid med folkeretten har dramatiske konsekvenser for befolkningen i Ukraina. Det er begått grove menneskerettighetsbrudd, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en epost til NTB etter avstemmingen.

Hun sier at bildene fra Kyiv-forstaden Butsja, som har vakt sterke reaksjoner den siste uken, viser grusomme overgrep og angrep mot sivile.

– Disse handlingene er ikke forenlig med å skulle fremme og beskytte menneskerettighetene i FNs menneskerettsråd. Norge er derfor blant landene som har stemt for at Russland suspenderes fra menneskerettsrådet, sier Huitfeldt.

Anklager om drap

USA og Storbritannia tok tidligere i uka til orde for å utestenge Russland, blant annet som følge av anklagene om drap på sivile Butsja.

– Gitt sterke beviser for krigsforbrytelser, inkludert rapporter om massegraver og avskyelig nedslakting i Butsja, kan ikke Russland lenger være medlem av FNs menneskerettsråd. Russland må suspenderes, sa Storbritannias utenriksminister Liz Truss.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba uttrykker takknemlighet for utestengelsen av Russland.

– Krigsforbrytere har ingen plass i FN-organer med hensikt å beskytte menneskerettigheter, skriver han på Twitter.

Innvalgt i fjor

FNs menneskerettsråd består av 47 land, som velges for tre år av gangen. Russland ble innvalgt i 2021.

Blant de nåværende medlemmene i rådet er også land som Sudan, der de militære grep makten i et kupp i 2021 og har slått hardt ned på demonstranter siden. Eritrea, som FN anklager for krigsforbrytelser i nabolandet Etiopia, er også medlem, og det samme er De forente arabiske emirater som anklages for krigsforbrytelser i Jemen.

I menneskerettsrådets historie har bare ett land blitt utestengt tidligere. I 2011 ble Libya utestengt som følge av den brutale håndteringen av demonstrasjoner i landet.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer