900.000 nordmenn klarer ikke en uforutsett utgift på 20.000 kroner

Hver femte nordmann hadde i fjor ikke råd til en større uforutsett utgift, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

En av fem nordmenn hadde sårbar økonomi i fjor, ifølge SSB. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
En av fem nordmenn hadde sårbar økonomi i fjor, ifølge SSB. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

– Én av fem svarte at de ikke kunne klare en uforutsett utgift på 20.000 kroner i løpet av en måned uten å måtte ta opp ekstra lån, selge eiendeler eller motta hjelp fra andre. Dette utgjør om lag 900.000 nordmenn, sier SSB-rådgiver Håvard Bergesen Dalen.

Likevel hadde mange en romsligere økonomi i fjor som følge av oppsparte midler under pandemien – dette til tross for økende priser og rentenivå.

– I underkant av 7 prosent rapporterte at de hadde vanskelig for å få endene til å møtes i 2022, en andel som har vært relativt stabil siden den første målingen i 2011, sier Bergesen Dalen.

13 prosent av personer i lavinntektshusholdninger oppga at de i minst ett tilfelle det siste året ikke har klart å betale regninger for husleie, strøm eller andre løpende utgifter. Andelen var 20 prosent blant barnefamilier med lav inntekt.

Britisk etterretning melder at russiske soldater sannsynligvis straffes av sine overordnede ved å plasseres i fangehull, eller såkalte «Zindans». Video: Telegram / Twitter. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Folk får samtidig stadig dårligere råd til forbruksgoder. I fjor oppga 18 prosent at de ikke hadde råd til minst ett materielt gode, en økning fra 16 prosent året før. Det vanligste var å ikke ha råd til å bytte ut utslitte møbler (10 prosent), bil (6 prosent), eller gå til tannlege eller erstatte utslitte klær (5 prosent).

(©NTB)

Mer om