900.000 nordmenn har ikke råd til en stor uforutsett utgift

Nesten en av fem nordmenn hadde ikke råd til materielle goder som å gå til tannlegen eller skifte ut slitte møbler i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Nesten en av fem nordmenn hadde ikke råd til materielle goder som å gå til tannlegen eller skifte møbler i 2021, ifølge en undersøkelse fra SSB. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Nesten en av fem nordmenn hadde ikke råd til materielle goder som å gå til tannlegen eller skifte møbler i 2021, ifølge en undersøkelse fra SSB. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Totalt 900.000 nordmenn har ikke mulighet til å klare en uforutsett utgift på 19.000 kroner, ifølge levekårsundersøkelsen for 2021 lagt fram av SSB.

I fjor var det 300.000 nordmenn som ikke hadde råd til å reise på ferie og over 150.000 personer som ikke kunne gå til tannlegen ved behov, ifølge undersøkelsen.

Rundt 300.000 nordmenn hadde ikke råd til å ta seg en ukes ferie i fjor. Illustrasjonsfoto: Beate Oma Dahle / NTB
Rundt 300.000 nordmenn hadde ikke råd til å ta seg en ukes ferie i fjor. Illustrasjonsfoto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

– Undersøkelsen ble gjennomført før den høye inflasjonen og strømkrisen i 2022. Det er derfor for tidlig å si noe om hvordan den nåværende situasjonen vil slå ut på fattigdomsproblematikken, men det kan være at en enda større andel av befolkningen vil slite med uforutsette utgifter i lys av de økende prisene, sier seniorrådgiver Mathias Revold i SSB.

Av de spurte sier hele 16 prosent at de ikke hadde råd til minst av disse godene: bytte ut slitte møbler (9 prosent), bil (6 prosent), gå til tannlegen (4 prosent) eller holde boligen varm (1 prosent).

I tillegg sliter over en av ti nordmenn med å ta seg råd til «sosiale goder» som å ta en ukes ferie i året (7 prosent), spise eller drikke ute månedlig (4 prosent), delta på fritidsaktiviteter (4 prosent) eller brukte litt penger på seg selv ukentlig (3 prosent).

(©NTB)

VASK ALT: Ja, du bør vaske alt av frukt og grønt - og det bør du gjøre alltid, ikke kun nå med corona-situasjonen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer