900.000 nordmenn har ikke råd til en stor uforutsett utgift

Nesten en av fem nordmenn hadde ikke råd til materielle goder som å gå til tannlegen eller skifte ut slitte møbler i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Nesten en av fem nordmenn hadde ikke råd til materielle goder som å gå til tannlegen eller skifte møbler i 2021, ifølge en undersøkelse fra SSB. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Nesten en av fem nordmenn hadde ikke råd til materielle goder som å gå til tannlegen eller skifte møbler i 2021, ifølge en undersøkelse fra SSB. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Totalt 900.000 nordmenn har ikke mulighet til å klare en uforutsett utgift på 19.000 kroner, ifølge levekårsundersøkelsen for 2021 lagt fram av SSB.

I fjor var det 300.000 nordmenn som ikke hadde råd til å reise på ferie og over 150.000 personer som ikke kunne gå til tannlegen ved behov, ifølge undersøkelsen.

Rundt 300.000 nordmenn hadde ikke råd til å ta seg en ukes ferie i fjor. Illustrasjonsfoto: Beate Oma Dahle / NTB
Rundt 300.000 nordmenn hadde ikke råd til å ta seg en ukes ferie i fjor. Illustrasjonsfoto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

– Undersøkelsen ble gjennomført før den høye inflasjonen og strømkrisen i 2022. Det er derfor for tidlig å si noe om hvordan den nåværende situasjonen vil slå ut på fattigdomsproblematikken, men det kan være at en enda større andel av befolkningen vil slite med uforutsette utgifter i lys av de økende prisene, sier seniorrådgiver Mathias Revold i SSB.

Av de spurte sier hele 16 prosent at de ikke hadde råd til minst av disse godene: bytte ut slitte møbler (9 prosent), bil (6 prosent), gå til tannlegen (4 prosent) eller holde boligen varm (1 prosent).

I tillegg sliter over en av ti nordmenn med å ta seg råd til «sosiale goder» som å ta en ukes ferie i året (7 prosent), spise eller drikke ute månedlig (4 prosent), delta på fritidsaktiviteter (4 prosent) eller brukte litt penger på seg selv ukentlig (3 prosent).

(©NTB)

VASK ALT: Ja, du bør vaske alt av frukt og grønt - og det bør du gjøre alltid, ikke kun nå med corona-situasjonen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer