9 utrolige fakta om dronning Elizabeth

Downton Abbey, Arsenal og stalkere. Bli bedre kjent med dronning Elizabeth!

9 utrolige fakta om dronning Elizabeth
(upublisert) Opprettet


Dronning Elizabeth har onsdag sittet 63 år, syv måneder og tre dager på tronen. Det gjør henne til Storbritannias lengst regjerende monark.

I den forbindelse oversvømmes utenlandske medier av "fun fact"-artikler om dronningen, og SOL har selvfølgelig samlet de aller beste. 


 1. Elsker Downton Abbey


  (FOTO: David Sims / WENN.com / NTB scanpix)

  Dronning Elizabeth er på enkelte områder som folk flest: Hun sitter klistret foran TV-skjermen når favorittseriene er på luften. Og Downton Abbey og X Factor er blant de store favorittene, skal vi tro forfatter Brian Hoey.

  - Hun elsker å se Downton Abbey og peke ut historiske feil, sier forfatteren bak boken "Hjemme hos dronningen", ifølge Daily Mail.


 2. Tidlig ute med e-post


  (FOTO: Adrian Dennis / Ap / NTB scanpix)

  89-åringen har alltid vært interessert i teknologi, og var tidlig ute på det store internett. Hun sendte sin første e-post allerede i 1976 fra en militærbase, skriver NBC News.

  I dag har Facebook-siden hennes over to millioner likes.


 3. Bereist uten pass


  (FOTO: Ronny Hartmann / Afp / NTB Scanpix)

  Ingen andre monarker har reist like mye som dronning Elizabeth. Hun har besøkt 116 land i løpet av sine 265 offisielle statsbesøk siden 1952.

  Men dronningen har faktisk ikke pass. Førerkort og pass i Storbritannia utstedes i dronningens navn, og derfor er det unødvendig å utstede det til seg selv. Slike dokumenter må riktignok prins Charles og resten av kongefamilien ha.


 4. Trofast Arsenal-supporter


  (FOTO: Fiona Hanson / Ap / NTB scanpix)

  Ifølge flere kilder er dronningen svært interessert i fotball, og følger spesielt tett Premier League-klubben Arsenal.

  89-åringen skal ha fulgt The Gunners i over 50 år. Dette kom frem da manager Arsene Wenger besøkte Buckingham Palace i 2007, ifølge Daily Mail.


 5. Har egen minibank


  (FOTO: Anthony Devlin / Afp / NTB scanpix)

  Wenger fikk trolig bare besøke et par av rommene på Buckingham Palace under sitt besøk. Men den britiske majesteten kan faktisk velge og vrake mellom utrolige 700 rom i den gedigne bygningen.

  Og trenger hun kontanter, kan hun gå til sin personlige minibank inne på Buckingham Palace.

  Dronningen behøver ikke å betale skatt, men hun har faktisk gjort det likevel, siden 1992, ifølge NTB.


 6. Serverer nudler i barndomshjemmet


  (FOTO: David Cheskin / Pa / NTB scanpix)

  Dronningen vokste opp i Bruton Street 17 i Mayfair. Stedet kan i dag besøkes av hvem som helst, men du bør helst like asiatisk mat. Det er nemlig en kinesisk restaurant på denne adressen, skriver Independent.


 7. Ble "skutt" mot under en parade


  (FOTO: Heystone Archives)

  - Jeg kommer til å overvelde og sjokkere en hel verden. Jeg skal bli verdens mest berømte tenåring, skrev unggutten Marcus Sarjeant i et brev en juni-dag i 1981.

  Kort tid etter, 13. juni, stilte han seg opp og fyrte av seks blanke skudd i retning dronning Elizabeth. Publikum skrek og hesten til den britiske majesteten ble vill, men dronningen holdt seg helt rolig.

  Du tuller nemlig ikke med Elizabeth Alexandra Mary:

  (FOTO: Tim Ockenden, Ap / NTB scanpix)


 8. Våknet opp med stalker på rommet


  (FOTO: Fiona Hanson, Ap / NTB scanpix)

  Men dramatikken stoppet ikke etter at Sarjeant ble pågrepet. Året etter - 9. juli 1982 - våknet hun opp til at den psykiatriske pasienten Michael Fagan sto og kikket på henne.

  Dronningen fikk ikke kontaktet politiet umiddelbart og det sies at hun pratet med inntrengeren i drøye ti minutter. Fagan åpnet seg og pratet om både familien og sine personlige problemer.

  Til slutt ble mannen pågrepet og monarken var trygg. I etterkant viste det seg at Fagan også tidligere hadde brutt seg inn på slottet. Da skal han ha stukket av med en flaske hvitvin fra prins Charles' personlige samling, skriver History.com.


 9. Har sittet modell for 130 offisielle portretter


  (FOTO: Reuters)

  Kommentar overflødig ...


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer