9 sjokkerende fakta om Nord-Koreas leder

Gikk på skole under falsk navn og straffet folk som ikke sørget skikkelig.

9 sjokkerende fakta om Nord-Koreas leder
(upublisert) Opprettet


Mens hele verden diskuterer hvorvidt Nord-Korea faktisk har prøvesprengt en hydrogenbombe eller ikke, har landets diktator, Kim Jong-un, bursdag.

8. januar feirer han dagen. Men om han er født i 1983 eller i 1984 er usikkert, melder BBC.

Les også: Sprengning av hydrogenbombe i Nord-Korea: Dette vet vi

Selv om det er mye vi ikke vet om lederen av et av verdens mest lukkede land, er det ikke mangel på interessante fakta.

SOL presenterer et utvalg av dem:


 1. Sendte folk til arbeidsleirer om de ikke sørget skikkelig etter hans fars død


  Kim Joung-un ble beskyldt for å gå inn for å «ta» folket, da han kom til makten etter hans far Kim Joung-Ils død, skriver Daily Mail.

  Det ble rapportert at de som ikke gråt etter at Kim Jong-Il døde ble straffet av regimet. Også de som ikke deltok på sørge-arrangementer skal ha blitt ilagt straffer på minimum seks måneder i arbeidsleirer.
  De som kritiserte Kim Jong-un skal også ha blitt straffet.


 2. Verdens yngste statsleder


  Mest sannsynlig er Nord-Koreas leder verdens yngste statsleder. Nøyaktig hvor gammel han er er usikkert, men det antas at han nå har fylt 33 år, skriver International Business Times.


 3. Har ingen formell millitærtrening - men leder en av verdens største millitærstyrker


  Kim Jong-un har ingen formell utdanning innen millitære, men leder en av verdens største millitærstyrker. Ifølge USAs utenriksdepartement har Nord-Korea en estimert millitærstyke bestående av opptil 1,2 millioner mennesker, skriver International Business Times.


 4. Det er en 550 meter lang hyllest til ham, bygget inn i en fjellside


  Nord-Korea har tradisjon for hyllest av lederne. Kim Jong-uns bestefar Kim Il-sung ble kalt «den store leder», faren Kim Jong-Il var «den kjære leder» og Kim Jong-un selv er nå «den øverste leder», skriver The Guardian.

  I en fjellside står også en 20 meter høy og over 550 meter lang hyllest til den nåværende lederen: «Lenge Leve General Kim Jong-un, den Skinnende Sol!».


 5. Overtok makten, fordi hans eldre halvbror forsøkte å besøke Disneyland i Tokyo


  Kim Jong-un overtok makten etter faren Kim Jong-Il, selv om han ikke var hans eldste sønn.

  Grunnen skal være at den eldre halvbroren hans, Kim Jong-nam, skjemmet ut faren da han ble tatt for å forsøke å komme seg inn i Japan med et falsk pass fra Den dominikanske republikk i 2011, fordi han ville besøke Disneyland i Tokyo, skriver Daily Mail.


 6. Skal ha en datter


  Mye av Kim Jong-uns privatliv er ukjent. I 2012 kunngjorde han at han hadde giftet seg med Ri Sol-ju, og det er rapportert at han har en datter, ifølge BBC.


 7. Gikk på skole i Sveits under falsk navn


  Både BBC, CNN og The Telegraph skriver at Kim Jong-un skal ha gått på skole i Sveits.

  Han skal ha gått under navnet «Pak Un», og de andre elevene skal ikke ha visst at de gikk på skole med sønnen til Nord-Koreas leder.

  Ifølge en tidligere klassekamerat CNN snakket med sa Pak Un en gang til ham at «jeg er sønnen til lederen av Nord-Korea», men klassekameraten fortalte at han ikke trodde på ham.


 8. Han elsker basketball


  Kim Jong-un skal være svært glad i basketball. Den tidligere amerikanske basketball-stjernen Dennis Rodman sang bursdagssangen til ham før en vennskapskamp med tidligere NBA-spillere i Nord-Korea, skriver Time Magazine.

  Associated Press rapporterte også at Rodman kalte Kim Jong-un for «sin beste venn».


 9. Kåret til verdens mest sexy mann i 2012 - i alle fall på et vis


  I 2012 kåret den amerikanske satireavisen «The Onion» Kim Jong-un til verdens mest sexy mann, men det var ikke alle som forstod at kåringen kun var ment som humor.

  Den kinesiske avisen People's Daily Online, nettavisen til det kinesiske kommunistpartiet, tok derimot artikkelen seriøst og laget en egen sak om at diktatoren var kåret til verdens mest sexy mann av en amerikansk avis, skriver NRK.

  I kåringen skrev satireavisen The Onion blant annet: «– Velsignet med en aura av makt, som maskerer en umiskjennelig søt, kosete side, har Kim gjort denne redaksjonen yr med sin upåklagelige motesans, «chic» kort frisyre og selvfølgelig, det berømte smilet, skriver redaksjonen.»

  Kinesiske People's Daily Online er heller ingen liten avis. Papirutgaven har et opplag på mellom 3 og 4 millioner eksemplarer.Legg til sol_no på SnapChat
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer