8 ting katten din prøver å fortelle deg

Kan du kattespråket?

(upublisert) Opprettet 1. Maling


  Vitenskapen har ikke kommet til bunns i akkurat hvorfor katter maler, men det er med på å skape trygghet mellom ungen og moren, skriver Forskning.no. Kattunger maler mye når de får melk av moren sin, men også i kontakt med mennesker males det.

  – Ofte forekommer malingen når katten er i tett kontakt med mennesker og for eksempel blir kost med. Derfor tolkes det som et signal om at har det godt og er trygg, sier zoolog ved København Zoo, Mikkel Stelvig til Forskning.no.


 2. Gni seg mot


  Ifølge Norsk huskattforening, gnir katten hodet mot ting som møbler og dørkarmer når den er trygg på sine omgivelser. Ansiktsferomonene, eller duftstoffene, som overføres er et tegn på at katten ikke er stresset.

  Katter er glad i sin egen lukt, og kan også gni seg inntil til for å markere.


 3. Blunking


  Et forsiktig blunk fra katten, kan tolkes som en hilsen mellom venner, mener katteekspert Gary Weitzman, som har skrevet boken How to Speak Cat. .

  - Blunking er som et kattekyss, sier han til AP.


 4. Mjau


  Å tolke et mjau kan være vanskeligere. En katt kan lage hele 16 forskjellige mjauelyder og betyr gjerne at katten ønsker noe - som mat, kos eller at den vil ut eller inn.

  Hvilken del av mjauet katten legger vekt på betyr mye, skriver Forskning.no. Ligger vekten på første del av ordet, vil katten oppnå kontakt. Legger katten derimot trykket på i-lyden, er det trolig stresset eller har vondt.

  Katter mjauer stort sett bare når mennesker i nærheten, fordi de har lært seg at å mjaue kan føre noe godt med seg, ifølge Bonnie Beaver, professor ved Texas-universitetet A&M. 


 5. På rygg


  Mange tenker gjerne at katten vil bli klødd på magen når den legger seg på ryggen.

  Men ifølge kattebeskyttelsen i Storbritannia betyr det bare at katten er trygg i ditt selskap.

  Om du begynner å klø den på magen, kan det oppfattes negativt.


 6. Værhår


  Står værhårene naturlig ut til siden, er det et godt tegn. Det betyr nemlig at katten er glad, avslappet og vennlig innstilt, ifølge Weitzman.


 7. Halehilsen


  Mennesker hilser gjerne med et håndtrykk. Weitzman mener at halen til værs er kattenes variant av å håndhilse.

  Løfter katten hallen mens den går mot deg, betyr det at den er glad for å se deg, ifølge eksperten.


 8. Ørene


  Kattene uttrykker seg også med ørene, mener katteeksperten.

  - Hold seg unna hvis ørene er vendt nedover. Det betyr at katten er redd eller sint, sier Weitzman.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer