Vis mer

8 ting alle som har sett «Making A Murderer» bør vite

Blir det en sesong 2 og hva tenkte Manitowoc county om serien?

(upublisert) Opprettet


Etter Netflix slapp dokumentarserien «Making A Murderer» har hele verden fått øynene opp for to amerikanske menn: Steven Avery og Brendan Dassey. Allerede kalles serien en verdig arvtaker til suksessene «The Jinx» og «Serial».

NB! Kan inneholde spoilere!

Avery sonet 18 år i fengsel for en voldtekt han ikke hadde begått. I 2003 ble han løslatt og renvasket. To år senere, i 2005, ble han siktet for bestialsk drap på Teresa Halbach. På samme tid hadde Avery saksøkt Manitowoc County for 36 millioner dollar for hans uriktige domfellelse fra 1985.

«Making A Murderer» tar for seg den utrolige historien om Steven Avery og hans familie i den amerikanske delstaten Wisconsin.

SOL har samlet 7 punkt om serien du kanskje ikke visste:

 1. De brukte 10 år på å lage dokumentarserien  I vel ti år har dokumentarskaperne Moira Demos og Laura Ricciardi jobbet med serien.

  Men det var først etter de hadde lest artikkelen i New York Times de bestemte seg for å dra til Manitowoc County med et kamera tilbake i 2005.

  Da det ble klart at Averys nevø, Brendan Dassey, ble offisielt betraktet som en mistenkt skjønte Demos at «det kom til å bli mer enn hva vi hadde trodd».

  Serien ble ferdigstilt i 2015.


 2. Filmskaperne flyttet til Manitowoc county


  Begge filmskaperne var ferdigutdannet innen film da sagaen om Steven Avery først fanget deres oppmerksomhet. Nyhetene om Avery tapetsere nyhetsbildet landet over.

  Etter saken i New York Times bestemte de seg for å ta historien på alvor og de valgte å flytte til Wisconsin. De flyttet til Manitowoc i januar 2006, og ble der i omtrent et og et halvt år. I løpet av de ti årene de jobbet med serien flyttet de fram og tilbake mellom New York og Wisconsin.


 3. Totalt hadde de over 700 timer med opptak


  Ifølge The New York Times hadde de intervjuer, reportasjer, timevis av klipp fra rettssalen og politiavhør på opptak. Totalt hadde de i sin grundige samling nesten 700 timer med opptak til serien, som ble kuttet ned til cirka én time per episode.


 4. Filmskaperne tror staten Wisconsin ønsket å begrave hele filmen


  Moira Demos og Laura Ricciardi ble kjent via prosjektet mens de var i Wisconsin. Og delstaten prøvde helt klart å stanse dokumentaren de var i gang med.

  I 2006 ble filmskaperne tvunget til å ansette en advokat etter at delstaten Wisconsin forsøkte å starte en rettssak mot dem og opptakene.

  - Staten ønsket noen av uttalelsene Steven hadde gitt... og uttalelser fra andre som kanskje hadde kunnskap eller hevdet å ha kunnskap om hvem som var ansvarlig for drapet på Teresa Halbach, sa Ricciardi til Buzzfeed.


 5. Både TV-kanalen PBS og HBO takket nei til dokumentaren


  (FOTO: Skjermdump Youtube, «Making A Murderer»)

  Tre år etter at de hadde startet på produksjonen til dokumentaren, møtte Demos og Ricciardi en rekke nettverksledere for å diskutere distribusjon, inkludert representanter fra TV-kanalene PBS og HBO; Alle takket nei.

  Det var ikke før i 2013 at Netflix ble interessert i serien og takket ja basert på et grovt kutt av tre episoder.


 6. Steven Avery får mest sannsynlig aldri se «Making a murderer»


  Til tross for Stevens samarbeid, er det en stor mulighet for at han aldri får en sjanse til å se «Making A Murderer» som handler om han selv. Han har ingen tilgang til Netflix i fengsel og DVD er forbudt, sier Dean Strang, som representerte Avery under drapssaken.


 7. Underskriftskampanje for å hjelpe Steven og Brendan


  Tusenvis av mennesker verden over støtter Steven Avery og Brendan Dassey etter å ha sett Netflix-dokumentaren. Michael Seyedian startet kampanjene «Free Steven Avery» og «Free Brendan Dassey» hvor du signerer digitalt.

  Ifølge Time må Det hvite hus svare offentlig på kampanjen om det blir samlet over 100.000 underskrifter innen 16. januar i Avery-saken.

  Steven sin underskriftkampanje har nå over 156.000 underskrifter.


 8. Skal de fortsette å dokumentere sakene mot Avery og Dassey?


  (FOTO: NTB scanpix)

  Med både Avery og Dasseys saker aktiv i rettssystemet, er den 10. episoden av «Making A Murderer» neppe slutten av historien.

  Filmskaperne har tenkt å fortsette å fortelle historien.

  - Vi får se hva som skjer, men vi har tenkt å fortsette å følge denne historien, responsen på det, om ting endrer seg i sakene eller om ting skjer i rettsvesenet som et resultat av dette. Fordi dette handler om systemet vårt, og vi bruker disse tilfellene som et eksempel, sa Demos til Buzzfeed og la til:

  - Hvis du ser på Twitter så er det mye snakk om Wisconsin og Manitowoc, men folk trenger bare å se i sin egen by. Jeg garanterer at det er ikke noe annerledes. 


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.