704 millioner kroner etter «Hans» utbetales i dag: Her får de mest

22 kommuner får i dag første del av ekstrakompensasjonen i forbindelse med skadene etter ekstremværet Hans i august.

Tangevik i Ål, ved et av husene som var berørt av ekstremværet Hans i regnværet.Foto: Terje Pedersen / NTB
Tangevik i Ål, ved et av husene som var berørt av ekstremværet Hans i regnværet.Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

– Kommuner og fylkeskommuner skal ikke stå alene når store naturkatastrofer rammer. Regjeringen stiller opp og utbetaler allerede nå en betydelig kompensasjon for skadene ekstremværet førte til i august i år, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) i en pressemelding.

Det var i slutten av november at regjeringen sa at de ville gi kommuner og fylkeskommuner 1,7 milliarder kroner ekstra i kompensasjon i forbindelse med skadene etter Hans.

Ekstremværet rammet Sør-Norge fra 7. til 9. august i år.

Halvparten til Innlandet og Viken

Pengene skal gå til delvis kompensasjon for utgifter til håndtering av den akutte krisesituasjonen, opprydning og reparasjon av kommunal infrastruktur.

I dag utbetales 704 millioner av disse kronene, hvorav halvparten går til fylkeskommunene Innlandet og Viken og den andre halvparten går til 22 kommuner. Resten av midlene utbetales neste år.

Ål er kommunen som får mest i denne runden med en utbetaling på 55 millioner kroner. Flere hus og gårdsbruk i Ål ble tatt av jordskred under ekstremværet, og over 1000 mennesker måtte evakuere. Samtidig ble veier og bruer ødelagt av flom.

Kan søke om mer senere

Også kommuner som Ringerike, Gjøvik, Gausdal og Østre Toten får store beløp.

Kommunene og fylkeskommunene kan søke om mer penger senere. Det er også usikkerhet knyttet til kostnadsanslagene i noen av søknadene som gjør at departementet må ha mer tid på seg til å vurdere søknadene.

(©NTB)