700 norske speidere forlater leir på grunn av tyfon

Den internasjonale speiderleiren i Sør-Korea avsluttes tidlig som følge av en varslet tyfon. Det deltar nesten 700 norske speidere på leiren.

Amerikanske speidere forlot leiren søndag på grunn av en hetebølge. Nå avsluttes leiren fem dager tidligere enn planlagt på grunn av en varslet tyfon. Foto: Na Bo-bae / Yonhap via AP / NTB
Amerikanske speidere forlot leiren søndag på grunn av en hetebølge. Nå avsluttes leiren fem dager tidligere enn planlagt på grunn av en varslet tyfon. Foto: Na Bo-bae / Yonhap via AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Norske, danske og islandske speidere forlater alle leiren mandag som følge av det varslede uværet, opplyser danske Celine Jagd, som er med på leiren som leder, til nyhetsbyrået Ritzau.

Hun oppgir at speiderne flyttes fra leirplassen mot hovedstaden Seoul.

Den internasjonale speiderbevegelsen opplyste samme dag at alle deltakerne reiser hjem tidligere enn ventet. Leiren – eller World Scout Jamboree – ble innledet 1. august og skulle ha vart til 12. august.

Om lag 43.000 speidere fra 170 land har deltatt på leiren i Saemangeum i Sør-Korea. Blant dem er nesten 700 norske speidere fordelt på 15 tropper, ifølge en pressemelding fra Norges speiderforbund.

Tidligere har hundrevis av speidere blitt syke som følge av en ekstrem hetebølge. Sørkoreanske myndigheter har sendt militære leger til leiren for å hjelpe til, samtidig som de har utplassert busser med kjøleanlegg for å avhjelpe situasjonen.

I helgen reiste britiske og amerikanske speidere hjem som følge av bekymring knyttet til ekstremværet. Arrangørene ønsket imidlertid ikke å avlyse og oppmuntret deltakerne til å se på leiren som en «plattform til å takle utfordringer».

Den internasjonale speiderbevegelsen ba mandag sørkoreanske myndigheter om hjelp til å organisere hjemreisen for de mange deltakerne slik at de kan komme seg trygt av gårde.

Tyfonen Khanun er ventet å ramme mesteparten av Sør-Korea senere i uka.

Mer om