Vis mer

7 tips som får treningsmotivasjonen på topp

Slik kommer du deg opp fra sofaen!

(upublisert) Opprettet
Er du blant dem som har sittet godt plantet i sofaen med en tv-serie og tenkt; I morgen skal jeg begynne å trene? Jeg må bare sitte her og psyke meg opp først... I så fall er du ikke alene. Men dørstokkmila trenger ikke være så lang som du tror.

SOL samler syv gode tips som skal få motivasjonen på topp.


 1. Tving deg selv til handling


  FOTO: Colourbox

  Selv om det kan virke fristende, blir man dessverre ikke mer motivert av å sitte og psyke seg opp til å gå på trening. Det fungerer ikke, for motivasjon kommer ikke fra endeløs refleksjon og positivt selvsnakk i sofakroken, skriver personlig trener ved NIH, Christer Dehlin, på Fitnessbloggen. Han legger til at latskap avler latskap, og at motivasjon kommer fra handling.

  Derfor er det bare en ting å gjøre: Tving deg selv til å sette i gang.


 2. Frem med penn og papir


  FOTO: Colourbox

  Sett deg ned med penn og papir og skriv ned svar på spørsmålet; Hvorfor er jeg demotivert? Skriv så detaljert du kan, for å komme helt ned til roten av problemet. Deretter skriver du ned hva du kan gjøre med det, råder Dehlin. Og plutselig har du en konkret plan.

  Hvis du har begynt å trene før, men har gitt opp er det lurt å tenke over hva som gjorde at du sluttet den gangen. På denne måten kan du unngå at det ikke skjer igjen.

  Vektklubb.no råder deg også til å skrive ned alle unnskyldningene og argumentene du har for å ikke trene. Når du ser dem på papiret kan det hende de ikke lenger virker like gode. I tillegg kan du tenke over hvordan du tror du vil ha det om to år, dersom du fortsatt veldig å bli sittende i sofaen.


 3. Ikke start for hardt


  FOTO: Colourbox

  Det er viktig å ha realistiske forventninger til seg selv. Om du presser deg for hardt kan både treningsgleden og motivasjonen forsvinne som dugg for solen.

  Og hvis du ikke tilpasser intensiteten etter den formen du faktisk er i, er det også ubehagelig å trene. Alt du oppnår er å bli støl og sliten, skriver Klikk.no.

  Ifølge Norsk Helseinformatikk bør du begynne rolig og trappe sakte opp. Om du ikke har løpt før, og plutselig begynner å løpe seks kilometer om dagenn, kan belastningen føre til at du får benhinnebetennelse og vondt i knærne.


 4. Ha et mål med treningen


  FOTO: Colourbox

  Målet du setter deg må være attraktivt, målbart og realistisk. Det vil si at du skal ha lyst til å oppnå målet, du skal kunne svare ja eller nei på om du har klart å oppnå det og det skal være mulig for deg å klare det. Du bør også ha en plan for når du skal starte med treningen, slik at du kommer i gang.

  Når du har et mål retter du fokus mot det som er viktig for deg, slik at du vet hvor du skal.

  Men det bør helst være rettet mot noe annet enn kilo, sier personlig trener og coach Siv Kroken Gitsø til Klikk.no. Da vil mange faktorer kunne gjøre at du ikke når målet. Muskler vil for eksempel veie mer enn fett.


 5. Vær tålmodig


  FOTO: Colourbox

  Resultatene kommer ikke nødvendigvis med en gang. Du kan ikke gå ned ti kilo på en uke, men om du jobber hardt kan du kanskje gå ned én, dersom det er vektnedgang som er målet. Å bygge muskler tar også tid.


 6. Allier deg med en venn


  FOTO: Colourbox

  Det er lurt å trene sammen med noen. Om en av dere er umotivert en dag, kan den andre være mer motivert og dra oppmotivasjonen til den første. Undersøkelser viser at de som trener sammen med noen, oftere klarer å holde seg til de faste treningsøktene.


 7. Finn tid


  FOTO: Colourbox

  Har du ikke tid til å trene? Da må du finne tid, råder Norsk Helseinformatikk. Kanskje må du droppe en time med TV-titting, å rydde i huset, eller å stryke sengetøyet. Man kan ikke rekke alt.

  Å gå eller sykle hjem fra jobb er også et enkel måte å trene på. Og husk: få ting gir deg mer overskudd enn å trene!


Kilder: Fitnessbloggen, Norsk HelseinformatikkVektklubb.noKlikk.noNorsk Helseinformatikk, Klikk.no, Norsk Helseinformatikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.