7 ting som er verdt å vite om «nye» Oslo

Slik skal de rødgrønne styre hovedstaden.Mandag la det nye byrådet i Oslo frem sitt politiske program for de neste fire årene. Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti og Miljøpartiet de grønne har de siste tre ukene forhandlet frem programerklæringen.

Det er første gang at nettopp de tre partiene skal styre sammen.

- Vi vil med denne erklæringen stake ut en kurs for en ny retning for hovedstaden. Det er ingen vanskelig hovedstad, men det er heller ingen rød løper som venter oss, sier Raymond Johansen under fremleggingen.

SOL har samlet hovedpunktene i Oslos nye hverdag:


 1. Full barnehagedekning


  Det nye byrådet lover full barnehagedekning for Oslos borgere. I tillegg blir det to barnehageopptak i året og 3000 nye plasser.

  Det vil bli startet forsøk med kvelds-, helge- og nattåpne barnehager. Utvidede åpningstider skal dekke behovene til foreldre som jobber utenom normalarbeidsdagen, skriver Dagbladet.


 2. Flere lærere


  Skolen vil bli styrket med 200 flere lærere, i tillegg til den normale styrkingen utfra elevøkning. Det vil også bli et utvidet tilbud om leksehjelp, skriver Aftenposten.

  Skole- og barnehagebarn vil reise gratis på kollektivtransport på dagtid utenom rushtiden. De vil i tillegg kunne få gratis tilgang på byens museer.


 3. Gratis aktivitetsskole


  I åtte av Oslos bydeler vil alle barn fra første- til fjerdeklasse få tilbud om gratis aktivitetsskole.

  - Trygge barn gir trygge mennesker, uttalte Johansen under under fremleggingen av byrådserklæringen.


 4. Sponsede el-sykler


  Det vil bli opprettet et eget fond for å få fart på salget av el-sykler i Oslo. I tillegg til et el-sykkelfond, vil det nye byrådet lage minst 60 kilometer ny sykkelvei i Oslo.


 5. Bilfritt sentrum innen 2019


  Lan Marie Nguyen Berg i Miljøpartiet de grønne presenterte miljødelen av erklæringen. De vil redusere biltrafikken med en femtedel innen fire år, og vil gjøre det bilfritt innenfor Ring 1. Før 2030 vil de at biltrafikken skal være redusert med 30 prosent.

  - I 2030 vil det fortsatt være folk som kjører bil i Oslo, men de skal være utslippsfrie, sier Nguyen Berg.

  Alle gratis parkeringsplasser i sentrum vil bli fjernet. Det vil heller ikke bli noen utvidelse av E18 vestover, men heller i ny t-banetunnel.


 6. Vil ha dyrepoliti


  De rødgrønne byrådspartnerne i Oslo er blitt enige om å jobbe for en egen dyrekrimgruppe i hovedstaden, avslørte VG mandag morgen. Det nye byrådet vil jobbe for å etablere dyrepoliti og øke kompetansen på dyremishandling. De vil også bidra til å etablere et nytt hjelpesenter for smådyr i Oslo.


 7. Ny ordfører


  Marianne Borgen vil bli Oslo aller første SV-ordfører, kunne NRK melde fredag. Borgen har for tiden permisjon fra jobben i Redd barna. Raymond Johansen (AP) vil bli ny byrådsleder.
Legg til sol_no på SnapChat