7 grunner til at du bør sove en time ekstra

Du unngår overspising, og å bli psykisk ustabil.

Det kan lønne seg å sove nok.
Det kan lønne seg å sove nok. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): Vi bruker i gjennomsnitt omtrent en tredjedel av livet på å sove. Om vi ikke sover nok kan det få alvorlige følger for både hjernen og hjertet.

Søvnbehovet er forskjellig ut ifra alder. Det viser en studie fra National Sleep Foundation:

  • Anbefalt søvn for nyfødte er mellom 14 og 17 timer i døgnet
  • Spedbarn mellom 12 og 15 timer i døgnet
  • Småbarn mellom 11 og 14 timer
  • Førskolebarn mellom 10 og 13 timer
  • Skolebarn mellom 9 og 11 timer
  • Tenåringer mellom 8 og 10 timer
  • Voksne mellom 7 og 9 timer
  • Eldre mellom 7 og 8 timer

Så neste gang du ikke føler for å stå opp tidlig, kan du jo gi følgende grunner for hvorfor det er best for alle parter at du sover litt lenger:

1. Du kan få bedre hukommelse

Mens du sover flytter hjernen minnene dine fra korttidsminnet til langtidsminnet. Ifølge en studie ved det nevrovitenskapelige instituttet ved Uppsala universitet i Sverige, kan du huske godt etter bare en halv natts søvn, skriver forskning.no, men ikke dersom du blir utsatt for stress i tillegg.

Forsøkene viste at mens de som hadde sovet for lite husket dårligere under stress, var hukommelsen til de som hadde fått en hel natts søvn like god uansett om de ble stresset eller ikke.

2. Du kan unngå hjerneslag


Forskning viser at dersom du jevnlig sover mindre enn seks timer, øker det risikoen for å få hjerneslag. Forskere ved University of Alabama kom fram til dette etter å ha undersøkt 5666 amerikanere over tre år.

– Folk vet hvor viktig det er å trene og spise sunt for å unngå slag. Men de er ikke like klar over følgene av for lite søvn. Søvn er viktig, kroppen er stresset når den ikke får nok søvn, sa Megan Ruiter, hovedforfatter for forskningsrapporten til USA Today, da rapporten ble publisert i 2012.

3. Du kan unngå hjerteinfarkt


Ifølge forskning øker sjansen for å dø av hjerteinfarkt betydelig dersom du sover mindre enn seks timer per natt, skriver Daily Mail.

I juni 2014 ble det også rapportert at en 25-åring fra Kina døde som følge av lite søvn, etter å ha sittet oppe flere netter for å følge med på fotball-VM.

Mannen ble funnet død foran sitt eget fjernsyn 14. juni dette året, og ifølge nyhetsbyrået Xinhua var ekstrem søvnmangel dødsårsaken. Men det er ikke klart om det var snakk om ren utmattelse eller hjerteinfarkt.

4. Du kan holde deg frisk lenger


Kroppen produserer ulike hormoner når vi sover, som er med på å bygge opp igjen hjernen og kroppen, skriver forskning.no.

Å sove er godt for immunforsvaret, og holder også blodkarene i form og blodtrykket stabilt.

5. Du kan unngå å bli psykisk ustabil


Om du sover for lite kan du bli psykisk ustabil. En studie fra University of California, Berkeley, konkluderte med at 35 timer uten søvn kan gjøre folk psykisk ustabile. Forskerne fant ut at hjernens emosjonelle sentre var omkring 60 prosent mer reaktive når man har søvnmangel.

Norske og finske forskere har også kommet fram til at risikoen for å få angst og depresjon mer enn dobles når du sliter med søvnløshet, sammenliknet med personer som ikke sliter med dette.

6. Du kan unngå å overspise


Jo mindre en person sover, jo mer spiser man. Når du er trøtt påvirker det hormonene som kontrollerer appetitten, og du blir oftere sulten. Overspising kan som kjent føre til både fedme, hjertesykdom og diabetes type 2.

7. Du kan leve lenger


For lite søvn i lange perioder senker levealderen. Dette var konklusjonen i to omfattende studier hvor den ene involverte 21 268 personer, og en som involverte 10 308.

Og det er verst for menn.

Her reduseres levealderen med 26 prosent, mens den for kvinner reduseres med 21 prosent, ifølge en studie utført ved The Finnish Institute of Occupational Health fra 1975 til 2003.


Kilder: Forskning.no, USA Today, Daily Mail, NRK, Forskning.no, Medscape.com, Forskning.no, Daily Mail, KK.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer