64 personer har fått øyeskader av fyrverkeri de siste fem årene: – Bruk beskyttelsesbriller!

De siste fem årene har til sammen 64 personer fått øyeskader etter bruk av fyrverkeri på nyttårsaften. Bruk beskyttelsesbriller, er det klare rådet fra fagfolk.

Ekspertene har ett klart råd til de som har planer om å bruke fyrverkeri på nyttårsaften. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Ekspertene har ett klart råd til de som har planer om å bruke fyrverkeri på nyttårsaften. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Bruk beskyttelsesbriller! Det er et lite og enkelt tiltak, som kan redde øynene dine hvis det skjer et uhell. Det er viktig å huske på at fyrverkeri er eksplosiver, og selv små mengder er nok til å kunne gi livsvarige skader, sier fungerende avdelingsdirektør Brit Skadberg i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Hun opplyser at beskyttelsesbriller ofte deles ut gratis eller selges billig der du kjøper fyrverkeri.

Vær forberedt

Brannvernforeningen er også veldig tydelige på at folk må være forsiktige på nyttårsaften.

– Fyrverkerier er eksplosiver og skal behandles med omhu. Den som skyter opp fyrverkeriet bør forberede oppskytingen mens det er lyst, holde seg edru og bruke beskyttelsesbriller. Alle som ser på fyrverkerier må følge avstandsbestemmelsene for fyrverkeriet, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.

Han minner også på at aldersgrensen er 18 år for salg, kjøp og bruk av fyrverkeri. Selv små stjerneskudd har 12-årsgrense.

– Spør på utsalgsstedet om det er noe du er i tvil om, sier Søtorp.

Titalls skader hvert år

De siste fem årene har det blitt rapportert om 206 personskader forbindelse med nyttårsfeiringen, ifølge DSB. I snitt 41 hvert år. Personskadene har ulik alvorlighetsgrad og er på fingre, ansikt, hørsel, øyne eller andre kroppsdeler. Det er flest menn som skader seg.

I en tidligere undersøkelse som Respons Analyse gjennomførte på vegne av Fremtind, svarte en av fire nordmenn at de ikke bruker vernebriller under oppskyting av raketter. Overlege og netthinnekirurg ved Oslo universitetssykehus, Pål Andresen, oppfordrer til å vise respekt for fyrverkeriet.

– Til tross for stor innsats på operasjonsstua, ender mange pasienter med livsvarige skader – som redusert syn og i ytterste konsekvens blindhet, sier Andresen.

Myndighetene minner om at det bare er lov til å avfyre fyrverkeri på nyttårsaften, mellom klokken 18 og 02.

– Kommunen kan bestemme lokale begrensninger og forbud for bruk av fyrverkeri i spesielle områder der det kan oppstå fare for liv, helse, miljø eller materielle verdier, påpeker DSB.

(©NTB)