621 tilfeller av importsmitte så langt i januar – nesten dobbelt så mange som i hele desember

Minst 621 personer tatt med seg coronasmitte fra utlandet til Norge i januar, rundt dobbelt så mange som i hele desember. I Oslo er økningen enda kraftigere.

For å stanse importsmitten er testregimet strammet inn ved grensene. Her er personell fra Hæren på plass for å bidra med testing ved svenskegrensen på Svinesund. Foto: Torstein Bøe / NTB
For å stanse importsmitten er testregimet strammet inn ved grensene. Her er personell fra Hæren på plass for å bidra med testing ved svenskegrensen på Svinesund. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

S– Det har vært en betydelig økning i importsmitten nå rett etter jul, sier fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Tall fra det nasjonale smitteregisteret MSIS, viser at 6,7 prosent av de nye smittetilfellene etter nyttår kan spores til utlandet.

Det er nesten tre ganger så høy andel som i desember, da 2,3 prosent av tilfellene stammet fra utlandet. Totalt ble det registrert 315 tilfeller av importsmitte i desember.

Fortsatt er det en stor andel av smittetilfellene man ikke vet opphavet til. Men av de 3.621 tilfellene i januar hvor man kjenner opphavet til smitten, spores rundt 17 prosent nå tilbake til utlandet.

Økning i Oslo

Tall fra Oslo kommune viser samme utvikling i importsmitten. Der var andelen med antatt smittested i utlandet på 4–5 prosent de to siste ukene i desember, men økte til 14 og 11 prosent i uke 1 og 2, opplyser Helseetaten.

Totalt ble det registrert 242 personer som hadde tatt med seg smitte fra utlandet til Oslo i årets første to uker, mer enn en firedobling fra 56 tilfeller de to ukene før.

– Dette er stort sett arbeidsinnvandrere fra Litauen, Latvia, Polen og andre land i Øst-Europa. Noen er studenter fra utlandet, eller nordmenn som kommer tilbake fra juleferie i utlandet, sier Forland.

Nytt testregime

Fra 2. januar innførte regjeringen obligatorisk testing etter ankomst for reisende fra røde land, og dette gjør nok at flere tilfeller oppdages, sier fagdirektøren.

– Det er veldig viktig at vi fanger opp importsmitten, ikke minst fordi vi er bekymret for mutasjonene som er oppdaget i England og Sør-Afrika, sier han.

I utgangspunktet gikk regelen om obligatorisk testing ut på at innreisende måtte teste seg i løpet av de første 24 timene i Norge.

Men etter at mange valgte å droppe test, spesielt på Gardermoen, strammet regjeringen inn, og fra mandag av skal testingen i utgangspunktet skje på grensestasjonen.

Tirsdag ba opposisjonen på Stortinget regjeringen om å stramme inn testregimet og kontrollene ytterligere.

334 tilfeller oppdaget på flyplassene

Ferske tall NTB har fått fra Helsedirektoratet viser at 7.890 utenlandsreisende har dratt videre fra flyplassene i Norge uten å teste seg i perioden etter at testkravet ble innført 2. januar og fram til 17. januar.

Det er stort sett på Gardermoen at folk har dratt videre uten å ta covid-19-test, og hovedflyplassen står for 95 prosent av disse tilfellene.

Totalt har 334 testet positivt for covid-19 på de norske flyplassene i perioden 2.–17. januar.

Strengt

Forland håper at dagens system fungerer godt nok til å fange opp smittetilfellene og hindre at de sprer seg videre i samfunnet.

– Det er et ganske strengt regime. Selv om vi får en god del positive prøver, sitter jo disse innreisende i karantene. Foreløpig har importsmitten ikke ført til store utbrudd den siste tiden, så vidt vi vet.

Og selv om andelen importsmitte er økende, er den fortsatt lavere enn i juli og august da 27 og 19 prosent av smittetilfellene i Norge stammet fra utlandet. Men da var også det totale antallet smittede mye lavere.

Mye tyder også på at testsystemet så langt har klart å hindre de nye virusmutasjonene fra å spre seg videre i Norge. Totalt er det registrert 33 tilfeller av den engelske virusmutasjonen og ett tilfelle av den sørafrikanske, opplyser FHI.

– Alle tilfellene vi har registrert, kan knyttes til reisende fra Storbritannia, og er blitt fanget opp i forbindelse med reisen eller på grensen. Det er snakk om enkelttilfeller og ikke utbrudd som har spredd seg videre, så langt sier Forland.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer