621 tilfeller av importsmitte så langt i januar – nesten dobbelt så mange som i hele desember

Minst 621 personer tatt med seg coronasmitte fra utlandet til Norge i januar, rundt dobbelt så mange som i hele desember. I Oslo er økningen enda kraftigere.

For å stanse importsmitten er testregimet strammet inn ved grensene. Her er personell fra Hæren på plass for å bidra med testing ved svenskegrensen på Svinesund. Foto: Torstein Bøe / NTB
For å stanse importsmitten er testregimet strammet inn ved grensene. Her er personell fra Hæren på plass for å bidra med testing ved svenskegrensen på Svinesund. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

S– Det har vært en betydelig økning i importsmitten nå rett etter jul, sier fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Tall fra det nasjonale smitteregisteret MSIS, viser at 6,7 prosent av de nye smittetilfellene etter nyttår kan spores til utlandet.

Det er nesten tre ganger så høy andel som i desember, da 2,3 prosent av tilfellene stammet fra utlandet. Totalt ble det registrert 315 tilfeller av importsmitte i desember.

Fortsatt er det en stor andel av smittetilfellene man ikke vet opphavet til. Men av de 3.621 tilfellene i januar hvor man kjenner opphavet til smitten, spores rundt 17 prosent nå tilbake til utlandet.

Økning i Oslo

Tall fra Oslo kommune viser samme utvikling i importsmitten. Der var andelen med antatt smittested i utlandet på 4–5 prosent de to siste ukene i desember, men økte til 14 og 11 prosent i uke 1 og 2, opplyser Helseetaten.

Totalt ble det registrert 242 personer som hadde tatt med seg smitte fra utlandet til Oslo i årets første to uker, mer enn en firedobling fra 56 tilfeller de to ukene før.

– Dette er stort sett arbeidsinnvandrere fra Litauen, Latvia, Polen og andre land i Øst-Europa. Noen er studenter fra utlandet, eller nordmenn som kommer tilbake fra juleferie i utlandet, sier Forland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer