Vis mer

6 ting du bør vite om årets vinner av Nobelprisen i litteratur

Bøkene hennes har blitt forbudt i hjemlandet. Nå mottar Svetlana Aleksijevitsj verdens største litteraturpris.

(upublisert) Opprettet


Vinneren ble kunngjort av Svenska Akademien, torsdag.

- Nobelprisen i litteratur går til den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj, for hennes mangstemmige verk, et monument av lidelse og mot i vår tid, sa Svenska Akademiens sekretær Sara Danius.

På forhånd var Aleksijevitsj både svenske forleggeres og bookmakernes favoritt til å få årets pris.

Ifølge Nobelprisens ofisielle twitterkonto svarte forfatteren med ett ord da hun ble oppringt av Svenska Akademiens sekretær, Sara Danius med beskjed om at hun fikk prisen: Fantastisk!

Vet du ikke hvem Svetlana Aleksijevitsj er? SOL har samlet seks ting du bør vite om årets vinner.


 1. Forteller enkeltpersoners historier


  Bøkene til Svetlana Aleksijevitsj er preget av enkeltpersoners fortellinger fra virkelige hendelser. Hun er utdannet journalist og har skrevet sakprosa som er blitt oversatt til mer enn 30 språk, skriver NTB.

  - Hun har oppfunnet en ny litterær sjanger. Hun overskrider journalistikkens format og har gått videre med en sjanger som andre etterpå har vært med på å jobbe fram. Fjerner man hennes verk fra hyllene, vil man se et gapende hull. Det sier mye om hvor original hun er, sier Svenska Akademiens sekretær Sara Danius til Aftenposten.


 2. Vunnet en rekke priser


  Svetlana Aleksijevitsj har vunnet en rekke priser for sine bøker: Blant annet Svenska PENs Tucholskypris, Triumphprisen, bokmessen i Leipzigs litteraturpris, Kapuścińskiprisen og Den tyske bokhandels fredspris, skriver Kagge forlag på sine nettsider.


 3. Skriver om "det grusomme eksperimenet Sovjetunionen"


  Aleksijevitsj har viet forfatterskapet sitt til å beskrive det hun kaller "det grusomme eksperimentet Sovjetunionen", og uttalte til Aftenposten i 2011 at Tsjernobyl-ulykken ga dødsstøtet til Sovjet-kommunismen.
  - Da fikk endelig borgerne se hvor råttent og menneskefiendtlig dette systemet var. Mennesker var ikke verdt noe; de var forbruksvare i det kommunistiske eksperimentet, sa hun.

  Våren 2014 kom hennes største suksess, "Bønn for Tsjernobyl" ut på norsk. Boken ble først utgitt på russisk i 1997. Denne fikk hun også "National book critics circle prize" for.


 4. Bøkene hennes er forbudt i Hviterussland


  Bøkene hennes har blitt forbudt i hjemlandet etter at president Aleksandr Lukasjenko overtok makten i Hviterussland i 1998, skriver NTB.

  Aleksijevitsj har de siste årene også markert seg som en krass kritiker av Putin, skriver NRK.


 5. Debuterte i 1985


  Aleksijevitsj debuterte med Krigen har ikke et kvinnelig ansikt i 1985. Ifølge Store norske leksikon ble boken dårlig mottatt av det sovjetiske sensurapparatet, fordi den utfordret kommunistpartiets idealiserte bilde av sovjetiske kvinners krigsinnsats. Boken består av monologer fra kvinner som forteller historier fra den andre verdenskrig, som ikke hadde kommet frem tidligere.

  Etter hvert ble boken en stor suksess, med et opplag på over to millioner og oversatt til mer enn ti språk.

  Debutboken inngår i syklusen «Utopiens stemmer» sammen med «De siste vitnene» (1985), «Sinkguttene» (1991), «Bønn for Tsjernobyl» (1996) og «Slutten for det røde mennesket» (2013).


 6.  Født i Ukraina


  Svetlana Aleksijevitsj er født 1948 i Stanislav i Ukraina og vokste opp i Hviterussland, i en lærerfamilie.


KILDE: Store norske leksikon, Aftenposten, Kagge, NRK, Vårt land.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.