Vis mer

6 grunner til at Rio-OL har blitt et mareritt for Brasil

«Alt» går galt for den kommende OL-byen.

(upublisert) Opprettet


Antall utfordringer i forkant av OL i Rio blir bare flere og flere. Det er heller ikke småting arrangørene må hanskes med.

Flere har stilt spørsmål ved om Brasil klarer å håndtere et OL, og i forrige uke gikk to professorer ut og sa at OL burde avlyses på grunn av zika-viruset.

Det er seks måneder til OL. Dette er de seks største utfordringene: 


  1. Utbrudd av zikaviruset


    FOTO: NTB Scanpix

    Brasil er hardt rammet av zikautbruddet. Zikaviruset smitter hovedsakelig gjennom myggstikk, og kan gi milde symptomer som hodepine og feber. Men gravide kvinner som blir smittet risikerer at barnet blir født med liten hodeskalle, øyeskade og alvorlige hjerneskader, skriver NRK.

    Lederen for OL-komiteen i Kenya opplyste tirsdag at Kenya vurderer å droppe Rio-OL på grunn av zikaviruset. Dersom det afrikanske landet gjør alvor av signalene og dropper å sende utøvere til Rio, vil særlig friidretten miste mange av sine stjerner. Tidligere har både Australia og USA gjort det klart at nasjonens utøvere ikke reiser til Rio dersom det gjør dem utrygge.


    I forrige uke skrev to leger i det anerkjente bladet Forbes at OL i Rio bør flyttes, avlyses eller utsettes på grunn av Zika-viruset. Siden Verdens helseorganisasjon (WHO) har sendt ut en internasjonal advarsel, mener professorene at det vil være uansvarlig å arrangere OL i Rio, skriver Aftenposten.


  2. Rapport: Ekstrem forurensning i vannet og stor sjanse for å bli syk


    I sommer kom det rapporter som viste at det kunne være rent helsefarlig å konkurrere under OL i Rio de Janeiro.

    Undersøkelsen viste at det florerte av virus og bakterier fra menneskelig avføring i vannet, i tillegg til annen kloakk, der ro-konkurransen skal finne sted. I enkelte av testene var forurensningen 1,7 millioner ganger høyere enn det som blir sett på som «farlig» på en strand i for eksempel Florida, skriver Dagbladet.

    I desember kom nyhetsbyrået AP med en ny rapport som viste at situasjonen var blitt enda verre.

    - Virusnivået er utbredt og det er ikke bare i vannkanten. Det er også andre steder i vannet, sier Kristina Mena, forsker og virusekspert fra Universitetet i Texas. Hun forklarer at dette er ekstremt.

    - Sjansen for smitte er svært sannsynlig, sier forskeren.


  3. Økonomisk krise og politisk kaos


    Brasils president President Dilma Rousseff trues med riksrett. FOTO: NTB Scanpix

    Brasil opplever den verste økonomiske krisen på et århundre, skriver International Business Times. I tillegg opplever de en politisk krise, der stadig flere av landets politikere får fengselsdommer. Folk flest vil oppleve at de i løpet av et par år har mistet nær en månedslønn i kjøpekraft, om de har jobb, skriver Aftenposten.

    President Dilma Rousseff trues med riksrett etter påstander om urettmessig bruk av statlige fond for å dekke over budsjettunderskudd. Hun er også beskyldt for urent spill med valgkampmidler.

    Tidligere i år demonstrerte mennesker over hele Brasil mot presidenten. Søndag 16. august demonstrerte hundretusener i gatene.

    Ifølge The Economist kan Brasils økonomi være redusert med 8 prosent ved utgangen av 2016, nær gresk nivå.

    Flere har satt spørsmålstegn ved om et land nær totalt økonomisk og politisk kaos klarer å arrangere et OL.


  4. Unntakstilstand i Rios helsevesen


    Budsjettsvikt og pengemangel har skapt kaos i delstatens helsevesen, meldte NTB i slutten av desember. Det er budsjettsvikt og pengemangel som har skapt kaos i helsevesenet, og flere offentlige sykehus, akuttmottak og klinikker har begynt å begrense sine tjenester. Noen har også stengt avdelinger fordi de har gått tomme for penger til utstyr og lønninger.

    Brasilianske TV-kanaler har vist bilder fra Getulio Vargas-sykehuset der det hang skilt som indikerte at bare mennesker i livsfare ble tatt imot.

    Guvernør Luiz Fernando Pezão erklærte til slutt unntakstilstand i Rios helsevesen. Dette grepet sikrer at de får et tilskudd på i underkant av 100 millioner kroner.


  5. Bekymret for sikkerheten


    Flere har gitt uttrykk for at de er bekymret for sikkerheten, etter terrorangrepet i Paris i november. Arrangørene har satt inn store ressurser for at de olympiske lekene skal gå trygt for seg.

    Under OL i Rio vil det være 85.000 sikkerhetsfolk, 38.000 av dem vil være millitære. Det er dobbelt så mange som under OL i London i 2012, skriver Aftenposten.

    Brasils kriminalitetsstatestikk er blant verdens verste. Det begås 52.000 drap i året. Som følge av tiltak før OL har det nå blitt mindre kriminalitet i Rio.


  6. Fattige flyttes med tvang før OL


    Jorge Santos de Oliveira ble kastet ut av huset sitt fordi veien skulle utvides i forbindelse med fotball-VM og OL i Brasil. FOTO: Harald Henden / VG / NTB Scanpix

    Flere tusen mennesker må forlate hjemmene sine i OL-byen for å gi plass til nye anlegg. Fra 2009 til 2015 er rundt 22.000 familier, drøyt 77.000 mennesker, tvangsflyttet på grunn av byggeprosjekter, ifølge tall fra Rios myndighter. I tillegg er et titalls lokalsamfunn truet av planlagte prosjekter, ifølge NRK.

    Myndighetene vil ikke opplyse om hva som er direkte knyttet til OL og VM, og hva som betegnes som «generell byfornyelse».

    Komitéen «Comité Popular Rio», som kartlegger konsekvensene av VM og OL, kom i desember med en 100-siders rapport med kraftig kritikk av myndighetene i Rio.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.