Vis mer

6 fakta som vil få deg til å sjekke sminken din umiddelbart

Den kan være en bakteriebombe.

(upublisert) Opprettet
En kvinnes sminkepung kan være en yngleplass for sopp og bakterier. Mange sparer på flere år gammel foundation og mascara, og vasker aldri sminkekostene.

SOL samler fem ubehagelige fakta som vil få deg til å gå gjennom sminkepungen din med stor kaste-iver. 


 1. Kan være bakteriebomber


  FOTO: NTB Scanpix

  Sopp, mugg, bakterier og harsknet fett er bare noe av det sminken din kan inneholde. Særlig maskara er en bakteriebombe, skriver den svenske avisen Expressen.

  Sminken er ikke helt steril når den kommer fra fabrikken, men den inneholder lave nivåer av mikroorganismer. I de fleste produkter tilsettes det også konserveringsmidler, men når sminken blir eldre blir også mikroorganismene flere.

  Fett, som blant annet brukes i kremer og leppestifter, harskner. Når sminke eldes kan den også fremkalle alergifremmende stoffer.


 2. Mascara er en versting


  FOTO: Colourbox

  Bakterier liker seg i kosmetikk med høyt vanninnhold, som mascara og eyeliner. Derfor er holdbarheten på flytende produkter dårligere enn for pudder og øyenskygge.

  Ifølge ekspertene skal mascara byttes ofte.


 3. Du kan få øyeinfeksjon


  - Kvinners sminkepung kan være rene bakteriebomber. Man risikerer øyeinfeksjoner, sier kontaktlinseoptiker Owe Björkman til den svenske avisen Expressen.

  Bruker du kontaktlinser har du ekstra stor risiko for å få øyeinfeksjoner. Da er det viktig å passe på at sminken ikke blir for gammel. Har du hatt øyeinfeksjon bør du også kaste all sminke som har vært i kontakt med øynene, skriver KK.


 4. Skitne koster kan gi kviser og hudinfeksjoner


  FOTO: Colourbox

  Sminkekoster fanger opp mikrober, talg og døde hudceller hver gang du bruker dem. Derfor bør du vaske dem regelmessig.

  Ann Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintific, sier til Klikk at mikrober som bakterier og sopp, sammen med hudens egne avfallsstoffer, vil kunne gi irritasjoner og kviser. Enkelte mikrober vil også kunne gi hudinfeksjoner.


 5. Temperatursvingninger er ikke bra for sminken


  FOTO: Colourbox

  Du bør dobeltsjekke sminke som er utsatt for sollys og varme. Produkter som er utsatt for temperatursvingninger er som regel ødelagt, skriver minMote.


 6. Du kan bli smittet av herpes


  FOTO: Colourbox

  Om du deler sminke med andre kan du bli smittet av bakterier og virus som herpes, skriver Expressen.


KILDER: Expressen, KK, Klikk og minMote.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.