51 dømt til døden i Kongo etter drap på svensk FN-ansatt

En domstol i Kongo har dømt 51 personer til døden i forbindelse med drapet på den svenske FN-eksperten Zaida Catalán (36) og to kolleger i 2017.

Den svenske FN-granskeren Zaida Catalán ble funnet død i en massegrav i den kongolesiske Kasai-provinsen i 2017. Foto: Bertil Ericson / TT / NTB
Den svenske FN-granskeren Zaida Catalán ble funnet død i en massegrav i den kongolesiske Kasai-provinsen i 2017. Foto: Bertil Ericson / TT / NTB Vis mer
Publisert

Til sammen 54 personer sto tiltalt i masserettssaken som har pågått i flere år i en militærdomstol i Kongo. Flere av de 51 som ble dømt til døden, sto tiltalt in absentia.

Dødsdommer blir jevnlig kunngjort i drapssaker i Kongo, men ofte blir straffene omgjort til livsvarig fengsel.

En oberst ble dømt til ti års fengsel og straffarbeid for tjenesteforsømmelse, mens en journalist og en politisjef ble frikjent.

Den svenske FN-eksperten Zaida Catalán var på oppdrag i Kasaï-provinsen i Kongo sammen med sin amerikanske kollega Michael Sharp og den lokale medhjelperen Betu Shintela da de ble bortført og drept i mars 2017.

Militsgruppa Kamuina Nsapu antas å ha stått bak bortføringen og drapene.

Den voldelige uroen i Kasaï-provinsen brøt ut i 2016 etter at en lokal stammeleder ble drept av kongolesiske sikkerhetsstyrker. Om lag 3.400 mennesker ble drept og titusener sendt på flukt før konflikten ebbet ut i midten av 2017, få måneder etter drapene på de tre FN-medarbeiderne.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer