5 reaksjoner på valget i Sverige

Avis gikk i svart.

(upublisert) Opprettet
Sverigedemokratarnes oppslutning på rundt 13 prosent vekker reaksjoner både i og utenfor Sverige. Partiet er nå landets tredje største, og blir av mange omtalt som valgets klare vinner.

1. Lederskribent Anders Lindberg i Aftonbladet

Under tittelen «Tid for krafttak mot nyfascismen», går Aftonbladets Lindberg hardt ut. - I går gikk nazister til angrep på valglokalene og et rasistisk parti ble det tredje største i riksdagen, skriver Lindberg. Han oppforderer svenske partier til å være kompromissløse overfor Sverigedemokratarna, og omtaler samtidig Frp som et fascistisk parti. - Hver gang fascitiske partier har fått virkelig makt, fra 1930-tallets nazister til Fremskrittpartiet i dagens Norge, har det skjedd gjennom samarbeid med konservative partier, skriver lederskribenten. Les hele lederartikkelen i Aftonbladet.

2. Siv Jensen

Frp-leder og finansminister Siv Jensen sier til NTB at det er tid for selvransakelse i de svenske partiene. Jeg ser på Sverigedemokraterna oppslutning som et sykdomstegn som de andre partiene i Sverige bør ta på alvor. Sverige har ikke partier som nyansert og åpent tar debatten om innvandring og integreringspolitikk, noe som kanskje er en av grunnene til at et parti som Sverigedemokraterna får så stor oppslutning.

3. Expressen

Den svenske avisas papirforside gikk i svart i dag. https://twitter.com/Expressen/status/511415094669238272

 4. Politisk redaktør Marie Simonsen i Dagbladet

- Svenskene våknet opp til en dundrende hodepine. Slik innleder Marie Simonsen kommentaren om det svenske valgresultatet.  Simonsen skriver at det er for lettvint å avfeie SDs velgere som rasister, og mener valget er en tydelig protest mot de etablerte partiene. - Velgerne var lei av den blå alliansen etter åtte år, men strømmet ikke tilbake til sosialdemokratene som før. En årsak var usikkerhet om regjeringsalternativet og hvilken politikk en ny regjering ville føre, mener Dagbladets politiske redaktør. Les hele kommentaren i Dagbladet.

5. Kommende statsminister Stefan Löfven

Kommende statsminister Stefan Löfven vil ikke samarbeide med SD. (Foto: Scanpix)Kommende statsminister Stefan Löfven vil ikke samarbeide med SD. (Foto: Scanpix) Socialdemokraternas leder holdt i ettermiddagdag en pressekonferanse. Der gikk det frem at den kommende statsministeren vil nekte valgvinneren innflytelse. - Kort sagt: Jeg ønsker ikke et samarbeid med SD. Les mer hos NRK.
 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.